Studenti FON-a rešavaju poslovne probleme iz bankarske industrije

Fakultet organizacionih nauka konstantno unapređuje saradnju sa privredom i još pre dve decenije je uveo obaveznu stručnu praksu. Otuda i Forum koji okuplja studente koje interesuje oblast upravljanja projektima. A za takmičenje je izabrano šest timova od po pet studenata.

„Ovo je izuzetno važno za nas kao studente, zato što je ovo jedinstvena prilika da uopšte prisustvujemo i da pravimo greške koje sada pravimo, da sutra kada uđemo u privredu ne bismo imali tih problema“, kaže Luka Stojaković, student četvrte godine.

„Zadatak studije slučaja je zaista bio izazovan. Uz skraćen vremenski rok mi smo uspeli da rešimo studiju slučaja, i zahvaljujući tome imali smo komunikaciju sa predstavnicima kompanija“, rekla je studentkinja treće godine Marijana Slovaković.

„Za rešavanje smo imali dva sata, što mislim da je bilo knap, ali smo uspeli da se izborimo sa vremenom. S obzirom na to da je bilo pet kolega, koristili smo sve moguće znanje i resurse što smo imali“, kaže Sara Drašković sa četvrte godine studija.

Praksa koja je obezbeđena studentima u nekim ranijim fazama daje mogućnost da se suoče sa realnim poslovnim problemima.

„Tako da ovaj forum koji uključuje i predavanja, radionice, studentska takmičenja i panel jeste sjajna vannastavna aktivnost. Studenti na taj način stiču mogućnost da uopšte upoznaju privredu, rade na studiji slučaja koju je u ovom slučaju zadala jedna kompanija iz bankarske industrije“, kaže šef katedre za menadžment upravljanja projektima Dejan Petrović.

„Jer to vam je ne znam, kao u sportu ili kulturi. Vi možete da čitate o nekim sportskim dostignućima ili da gledate poteze ili da gledate najlepša umetnička dela, ali dok ne budete realno radili na tome i pokušali možda kroz greške, kroz neke uspešne pokušaje, tek tad možete da shvatite koliko ste blizu ili daleko najuspšenijim primerima“, rekao je prodekan Marko Mihić.

Forum je okupio više od 200 studenata koji su na panelu raspravljali o budućim projektnim menadžerima.

(RTS)