Stipendije Telekoma za postdiplomske studije na Koledžu Evrope u Brižu

Diploma sa domaćih univerziteta prvi je uslov ka postiplomskim studijama prestiznog evropskog koledža. Nadogradnju znanja finansira nacionalna telekomunikaciona kompanija u saradnji sa Evropskim koledžom, sa istim ciljem.

“Završavanjem postiplomskih studija tamo bolje se razume funkcionisanje EU. Tu imate studije iz oblasti ekonomije, prava i njihove administracija, a ono što je najbitnije – upoznajete mrežu poznanika koji će biti na bitnim funkcijama u zemljama EU“, kaže direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

Prijave za stipendiranje su otvorene do 16. januara na sajtu Koledža Evrope, a 10 najboljih kandidata odabraće stručna komisija Koledža.

Korist može da bude dvostruka jer znjane koje studenti steknu dodatno približava Srbiju EU, ističe Federika Mogerini, doskorašnja visoka predstavnica EU, sada rektorka Koledža Evrope.

“Mnogo ulažemo i širimo našu porodicu tako što uključujemo sve više studenata iz Srbije ali i iz zemalja Zapadnog Balkana, sa nadom da tako pripremamo novi talas proširenja EU. U odnosu na raniji period uverena sam da sada postoji entuzijazam i podsticaj tome, a ovaj fakultet je mesto gde se može steći uvid u oblikovanja celog procesa rada na pridruženju Srbije EU“, kaže Frederika Mogerini.

Pre dve godine Telekom Srbija je osnovala i fond za investiranje u startapove, sa planiranim petogodišnjim budžetom od 25 miliona evra. Kažu, do sada se ulaganje u mladost i znjanje isplatilo.

“Naša prva investicija, startap koji pokriva klaud rešenja, uspela je da otvori svoju novu investiciju. To znači da je njihovo poslovanje raslo i da vrednost koja je bila milionska uspeli su 3 do 4 puta da povećaju“, kaže Davor Sakač, direktor “TS Ventures” fonda.

Poslednja invsticija, dodaje se, jeste američko-srpski startap, koji pravi pametne naočare sa dioptrijom.

“I u vremenu kada je Meta izbacila svoje pametne naočare i očekujemo da će oni u narednom periodu igrati veoma bitnu ulogu na srpskom tržištu“, navodi Sakač.

U Srbiji trenutno posluje oko 600 startap kompanija. Većina njih razvija inovativne proizvode i usluge iz oblasti novih tehnologija.

(RTS)


Ostavite komentar