Stara šećerana prodata na licitaciji, država bi ipak mogla da iskoristi pravo preče kupovine

Kompleks stare Fabrike šećera na Čukarici, pre četiri decenije proglašen je kulturnim dobrom.

Samu licitaciju obeležili su incidenti – poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta i više aktivista tražili su da se prodaja prekine jer, kako kažu, nije u skladu sa propisima.

Ministar Goran Vesić ocenio je da je stečajni upravnik žurio sa prodajom kompleksa za male pare. Nada se da će država iskoristiti pravo preče kupovine kako bi taj prostor bio sačuvan i obnovljen.

„Država ima pravo da u roku od mesec dana prihvati tu cenu i po njoj otkupi Staru šećeranu. Nadam se da će tu mogućnost i iskoristiti kako bi kompleks pripao državi“, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijem je Vesić čelu.

Kako je naveo, država bi potom tražila partnera sa kojim bi uložila u revitalizaciju Stare šećerane, kako bi postala mesto za kulturu, pozorišta, galerije.

„Sve evropske metropole imaju bivše industrijske komplekse pretvorene u mesta za kulturu. Ovde je reč o 11 hektara, u centru grada, gde će biti metro stanica, i Šećerana zaslužuje da bude obnovljena“, istakao je Vesić.

(RTS)