Stanojević: Od početka godine ubijene 22 žene, nasilje ne sme da se trpi

Vesna Stanojević je za Tanjug navela da se tokom ove godine do sada dogodilo mnogo tragedija u kojima su žene ubijene i da to samo pokazuje da ima mnogo nasilnika u društvu koji se nekontrolisano ponašaju.

„Tokom ove godine do sada su ubijene 22 žene i to je previše, jer je tek avgust. Mnogo je i jedna ubijena žena, ali mi smo za celu prošlu godinu imali 23 ubijene žene. Odjednom vidite mnogo veći broj nego ranije i mnogo veći broj žena koje prijavljuju nasilje. Ta statistika ukazuje da se nešto dešava, da imamo mnogo nasilnika koji misle da mogu sve i koje baš briga za zakon“, ocenila je koordinatorka Sigurne kuće.

Ukazala je da je potrebno da se stalno šalje poruka da žene ne treba da trpe nasilje i da se obrate nekome za pomoć, jer je, smatra, zabluda da će se nasilnik promeniti.

Sa druge strane, smatra i da sistem mora da bude efikasniji tako što bi se nasilnik odmah uhapsio i zadržao u pritvoru dok se ne donese sudska odluka da ode na izdržavanje kazne za porodično nasilje, koja, kako je ocenila, ne bi trebalo da bude manja od 15 godina.

Sigurne kuće uvek popunjene

Govoreći o ženama koje su trenutno smeštene u sigurnim kućama u Beogradu, Stanojevićeva je navela da su kapaciteti uvek popunjeni i da se, uprkos tome, trude da pomognu svim ženama koje na tim adresama traže pomoć.

Po ugovoru koji imaju sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu u obavezi su da prime 30 žena i dece u Sigurnu kuću.

„Mi smo u situaciji u mnogo slučajeva da primimo i veći broj, jer kada su žene životno ugrožene vi ne možete reći da ne možete da ih primite, zato što nas ograničava ugovor. Ja to ne bih nikada uradila, prema tome, mi primamo žene koje su ugrožene, koje imaju velike probleme, pa to nekada prevazilazi broj 30“, objasnila je Stanojevićeva.

Navela je da žene u sigurnim kućama kojih u Beogradu ima tri, ostanu koliko god im je potrebno da se oporave od svega što se dešavalo i dodala  da neke ostaju i više od godinu dana, ali da u proseku borave oko šest meseci. 

Istakla je i da većina žena izađe osnaženija iz sigurnih kuća, ali da se već godinama unazad beleži da se između devet i deset odsto njih vraća nasilniku.  

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike