Stanje pacijenata povređenih u zločinima u Beogradu i okolini Mladenovca i Smedereva

Posle pucnjave koja se dogodila kod Mladenovca u urgentni centar „KC Srbije“ dovezeno je osam pacijenata, dok je tokom jučerašnjeg dana iz smederevske bolnice prebačen još jedan pacijent.

Dvoje pacijenata je dovezeno u KC „Dr Dragiša Mišović“. Jedan pacijent se i dalje nalazi tamo i posle hirurške intervencije nalazi se u stabilnom stanju. Drugi pacijent je iz te ustanove prebačen zbog ortopedskih povreda u KBC Zemun gde je operisan i nalazi se u jedinici intezivne nege.

Što se tiče stanja pacijenata koji su posle pucnjave kod Mladenovca dovezeni u Urgentni centar KCS direktor te ustanove Milika Ašanin kaže da su od sedam operisanih pacijenata tri sasvim razbuđena i dobro. Pacijent koji je juče prebačen iz smederevske bolnice je takođe posle dodanih intervencija dobro.

Pacijenti sa najtežim povredama, koje uvek mogu dodatno da se zakomplikuju, pod budnim su okom lekara i njihovo stanje se prati.

Iz grupe učenika i nastavnice koji su ranjeni u pucnjavi koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ dva učenika i nastavnica su dobro. Nastavnica će imati još jednu ortopedsku intervenciju u ponedeljak na šaci.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je lepa vest to što je dvoje dece juče pušteno kući, a da će dečak koji je povređen, a koji je u Urgentnom centru, danas ili sutra, takođe, biti pušten kući. Takođe, ona kaže da će P. M. iz Malog Orašja (42) biti danas pušten kući. 

I najteže povređeni učenik koji se nalazi u Urgentnom centru pokazuje pomake na bolje i njegovo stanje je za sada zadovoljavajuće.

Devojčica koja je posle pucnjave na lečenju u Dečijoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena sa teškim povredama glave.

Direktor UKC Srbije Milika Ašanin naglašava da posle ove situacije koja nam se, nažalost, desila pokazala je koliko, kako je rekao, naša medicina uspešna može da bude.

„Pokazalo se koliko imamo kvalitetnog kadra, uz izuzetne uslove koje sada imamo u novoj zgradi Urgentog centra. Na jednom mestu imamo ambulante, zone, izuzetnu opremu i operacione sale sve pod jednim krovom“, zaključio je Ašanin.

Posle pucnjave u okolini Mladenovca dva pacijenta koja se nalaze u bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu su stabilnog stanja. Svi teže povređeni su prebačeni za Beograd. Što se tiče noći pucnjave kako su za RTS posvedočili zaposleni u bolnici situacija je bila vanredna, svi su bili uznemireni jer kažu da nikada nisu bili u takvim okolnostima.

Tokom jučerašnjeg dana mnogi građani su dolazili uznemireni zbog pucnjave kod Mladenovca i raspitivali se za stanje povređenih. Zbog toga su otvorene dodatne dve telefonske linije za psihološku podršku na koje mogu da se građani jave: 026 240 932/026 240704. 

Svi koji žele mogu u ponedeljak da daju krv u periodu od 9 do 15 časova u smederevskoj sportskoj hali. a prevoz će biti organizovan i iz Smederevske Palanke.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike