Šta usvojitelji i samohrani očevi treba da prilože za pomoć deci od 10.000 dinara

Bračni par iz Niša, pre pet godina je usvojio dete, koje sada ima osam godina. Kada su pokušali da se prijave za državnu pomoć stiglo im je obaveštenje da je prijava odbijena.

„Bili smo zbunjeni, kada smo se prijavili. Proverili smo status prijave, a on je glasio da nismo zakonski staratelji. Roditelji kao što su i drugi, nismo drugog reda. Novac je tu najmanje bitan. Važno je ko nas u sistemu ne prepoznaje kao roditelje“, priča usvojiteljica iz Niša.

Kako je nastao problem

U Ministrstvu finansija kažu da je problem nastao zbog baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, iz koje sistem koristi podatke.

„Od početka prijave za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, Upravi za trezor je stiglo nekoliko reklamacija koje su podneli usvojitelji dece, a koje sistem prilikom prijave nije prihvatio. Baza Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, iz koje sistem koristi podatke, biće dodatno ažurirana. Pomenuti slučajevi u toku dana biće rešeni“, saopšteno je iz Ministarstva.

Samohrani očevi i hranitelji

Privremeni registar majki i drugih osoba, kojima se uplaćuje novčana pomoć, uspostavilo je i vodi Ministarstvo finansija, nadležno za taj projekat odgovara Ministarstvo državne uprave.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave garantuje za tačnost podataka o deci i roditeljima, koji se vode u matičnim knjigama. Pristup poverljivim podacima o usvojenoj deci, osim deteta i roditelja, ima isključivo matičar koji vodi matičnu knjigu rođenih za dete. Ministarstvo, preko matičara, proverava podatake relevantne za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, u roku od pet dana od podnošenja zahteva“, naveli su u tom Ministarstvu.

Samohrani očevi prilikom prijave, treba da podnesu i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke da sami obavljaju roditeljsko pravo. Hranitelji ne moraju da se prijavljuju, jer će im jednokratna pomoć biti uplaćena automatski.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike