Šta se promenilo posle skoro godinu dana od izmene načina izbora tužilaca

Potpredsednik Visokog saveta tužilaštva Miroslav Đorđević rekao je za RTS da je vrlo zadovoljan radom tog tela osam meseci od njegovog formiranja.

Istakao je da je nakon usvajanja ustavnih amandmana i zakona usledilo usvajanje podzakonskih akata kojima se preciziraju odredbe iz zakona.

„Imamo fantastičnu saradnju sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Ministarstvom pravde, gde mi zajednički formiramo radne grupe koje su inkluzivne, koje uključuju i predstavnike strukovnih udruženja javnih tužilaca, predstavnike Nacionalnog konventa o EU i trudimo se da rad saveta bude što otvoreniji i što transparentniji“, rekao je Đorđević.

Pošto nisu svi tužioci u višim tužilaštvima izabrani, a više od polovine tužilaca upućenih iz osnovnih tužilaštava moraju da se vrate, brojni predmeti će ostati bez postupajućih tužilaca.

Đorđević je objasnio da tužioce bira Visoki savet tužilaštva i da je u prethodnom periodu postojala praksa upućivanja tužilaca sa nižeg nivoa u više tužilaštvo.

„Međutim, mi smo iz raznih razloga imali praksu da se to upućivanje prečesto koristi. Novi zakon je onemogućio tu praksu zabranivši upućivanje ka više. Moguće je uputiti tužioce samo u drugo javno tužilaštvo istog nivoa ili nižeg. Zašto? Upravo da bismo podstakli izbore, da oni najkvalitetniji na transparentnim, otvorenim izborima imaju priliku da napreduju“, rekao je Đorđević.

Istakao je da je dosad izabrano 46 nosilaca javnotužilačke funkcije, a da je 28 odmah posle donošenja odluke počelo da radi, a da je u 18 slučajeva uložena žalba.

Dodao je da će u narednom periodu biti izabrana 34 glavna javna tužioca i 199 javnih tužilaca i da je cilj da u narednih godinu i po dana pređe 95 odsto popunjenosti tužilačkih mesta.

Između ostalih, biće vraćen i jedan od dvojice tužilaca koji radi na predmetu masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Đorđević je objasnio da je on jedan od kandidata za izbor u Više javno tužilaštvo, ali da ne može da prejudicira ishod tih izbora.

(RTS)


Ostavite komentar