Šta je sve do sada predato od nelegalnog oružja – pohvale kampanji stižu i iz EU

U prva dva dana predato je više oružja nego u poslednje tri kampanje zajedno. U svim policijskim stanicama u zemlji građani predaju i registrovano i neregistrovano oružje.  Do sada je predato gotovo 20.000 komada oružja i oko milion komada municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kaže predsednik Aleksandar Vučić

„Građani negde prokomentarišu da je to zaostalo oružje od njihovih preminulih članova porodice i familije i da je oružje iz prethodnih ratova“, kaže Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a. 

Na iznenađenje službenika MUP-a u proteklih nedelju dana predato je i dosta oružja čije je držanje nezakonito.

„Radi se o pištoljima, revolverima, zatim lovačkim puškama i karabinima, to su najčešće vrste oružja koje su predate, ali takođe imamo i jedan deo oružja koje je netipično, odnosno ne pojavljuje se svakodnevno“, kaže Momčilo Sovilj, zamenik načelnika PU Novi Sad.

Jasmina Puhača navodi da je predato dosta zolja, bombi, dosta različitih vrsta minsko-eksplozivnih sredstava.

Nakon 8. juna očekuju se izmene Zakona i od tada će svi koji i dalje budu imali nelegalno i neregistrovano oružje, biti strože kažnjavani.

„Ilegalna trgovina oružjem ozbiljna pretnja miru i stabilnosti“

Kampanju koja je pokrenuta nakon dva tragična događaja u kojima je život izgubilo 18 osoba, ocenili su i evropski zvaničnici.

„Kampanja prikupljanja oružja, koju je pokrenula Vlada Srbije uz podršku Evropske unije, a koja se odigrala odmah nakon dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana“, rekao je Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Svi znaju, kaže Borelj, da je ilegalna trgovina oružjem ozbiljna pretnja miru i stabilnosti. 

„Dobro je da je Srbija preduzela mere za oduzimanje oružja, imaju našu punu podršku. Za skoro četiri godine predato je oko 22.000 vatrenog oružja, oko 2.000 eksplozivnih naprava, a uništeno je više od 41.000 pušaka i 15 miliona komada municije“, rekla je Ilva Johanson, Evropska komesarka za unutrašnje poslove. 

U okviru mera koje će biti preduzete povodom razoružavanja i povećanja bezbednosti predviđen je i moratorijum od dve godine na izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, revizija i kontrola izdatih dozvola, kontrola čuvanja oružja u kućama i kontrola rada streljana.

(RTS)