Srpska trobojka i na trgu u Frankfurtu

Srpska trobojka i na trgu u Frankfurtu, gde se okupilo više stotina sunarodnika kojima je taj grad postao drugi dom. Čuo se i glas dijaspore širom sveta. Iako hiljadama kilometara udaljeni, u skladu sa idejom praznika, Srbi su se ujedinili uživo i onlajn, i poslali poruku o značaju praznika.

Manifestaciju je otvorio ministar Đorđe Milićević koji je istakao važnost zajedničkog rada na promovisanju osnovnih vrednosti srpskog naroda u svim delovima sveta.

„Neka ovaj dan bude prilika da se setimo hrabrosti naših predaka, koji su se ujedinjeni vekovima borili za slobodu i prosperitet naše Srbije. Neka svima nama njihova dela budu podsticaj da se gde god živeli borimo za slobodu, pravdu i istinu, kako bismo izgradili bolju budućnost“, kaže Milićević.

Prethodno, ministar se sastao sa državnim sekretarom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen, Uveom Bekerom. Glavna tema bilo je jačanje ekonomske saradnje.

Srbi su u industriji, nauci i kulturi zaista nezamenjivi ovde u Hesenu. Mi podržavamo Srbiju na njenom evropskom putu. Saradnja Hesena i Srbije u tom pogledu od izuzetnog je značaja, kaže Beker.

Robna razmena koju Srbija ostvaruje sa Hesenom 2022. po vrednosti je premašila razmenu sa Danskom, Korejom, Japanom i drugim zemljama. U prethodnih pet godina uvećana je više od 50 odsto.

Frankfurt na reci Majni glavni je ekonomski centar pokrajine Hesen u kojoj živi više od 100.000 stanovnika srpskog porekla.

Mnogi su drugi dom izgradili ovde, a kompanije iz Hesena realizovale su neke od najvećih investicija upravo u Srbiji i zapošljavaju oko 11.000 ljudi. Najviše u oblasti farmaceutske, hemijske i automobilske industrije.

Deo „Dana srpske kulture“ u Frankfurtu bio je i biznis forum, a na njemu u centru pažnje informaciono-komunikacione tehnologije. U zgradi berze predstavljena su dostignuća tog sektora koji u našoj zemlji zapošljava oko 150 hiljada ljudi.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike