Srbija tuguje i ispraća stradale – cveće i sveće na mestima zločina

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja.

U tišini se na mestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mestima, pale se sveće, polaže se cveće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigde i nikada ne ponove.

Građani mogu da se upišu u knjigu žalosti ispred škole „Vladislav Ribnikar“. Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova. Širom regiona građani odaju poštu i pale sveće žrtvama masovnih zločina, a u ambasadama Srbije otvorene su knjige žalosti.

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

U sredu, u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, učenik sedmog razreda ubio je osmoro učenika i radnika obezbeđenja, i ranio šestoro đaka i jednu nastavnicu.

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić U. B. (2002) ubio je osam ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičeni za masovno ubistvo priznao je izvršenje krivičnih dela i njemu je određen pritvor.

Povređeni u dve nezapamćene tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu.

U zločinima u školi na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su stabilno. Povređeni u smederevskoj bolnici van životne opasnosti.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti za nedelju, 7. maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije u petak da će nakon dve tragedije po hitnom postupku biti donete mere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.

(RTS)