Sprema se evakuacija zarobljenih konja i krava sa Krčedinske ade

Na terenu su od ranog jutra ekipe JP „Vojvodinašuma“ i predstavnici Vojske Srbije koji su ispitali mogućnosti za prilazak ostrvu odnosno evakuaciju životinja.

Kako nezvanično saznaje RTS, pripadnici Vojske Srbija imaju logističke poteškoća za prolazak plovila rečne flotile, dok se u narednim satima očekuju brod i skela koje su obezbedile „Vojvodinašume“.

Marko Marinković iz Vojvodinašuma kaže da se dosad nikada nisu susreli sa ovakvim izazovom i da će na terenu sagledati sve opcije za bezbedan utovar životinja jer njihova skela ispunjava sve uslove za plovidbu rukavcem do ostrva.

Kako je dodao, u teoriji postoji mogućnost da se u jednoj turi preveze do 30 grla ali da će sve koordinirati u dogovori sa stočarima i vetretinarskom službom koja čeka na ostrvu.

Akciju dodatno otežava mraz kao i stanje životinja.

Ekipu RTS-a na Krčedinsku adu prevezao je Milenko Plavšić, stočar iz Kovlja koji već danima apeluje da se njegove životinje spasu.

Istakao je da se nada da će akcija što pre početi jer su njegove životinje promrzle i glane i da mu se čini da fali jedan broj teladi kao i da je jedan deo konja preplivao do komšijskih njiva pa će mu dodatni biti zadatak biti da ih dovede kući.

(RTS)


Ostavite komentar