Spasavanje planete, nauka uskače u pomoć

Ministarka nauke Jelena Begović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj od 2024. do 2033. prva rezolucija od 2000. godine koju je Srbija pokrenula.

Uz to, Srbija je, ističe, o ovoj rezoluciji sama pregovarala i dogovarala uz podršku, na početku, sedam, osam zemalja.

“Evo sad nam se pridružilo 58 zemalja i u petak je izglasana rezolucija. To je u stvari međunarodna dekada nauke za održivi razvoj. Šta to znači? To znači da nauka zaista sada na globalnom nivou dobija mnogo veći značaj i od nje se sad zvanično očekuje da učestvuje u rešavanju globalnih izazova i da omogući da se dostignu ciljevi održivog razvoja koji su 2015. godine dogovoreni u Ujedinjenim nacijama“, rekla je ministarka Begović.

U to se sada uključuje nauka – kroz različite aktivnosti.

“Pozivaju se akademije, poziva se država, civilno društvo, građani, u svim ovim zemljama koje su podržale rezoluciju i žele da se uključe i treba da damo odgovore. Na primer, kako da dođemo do toga da se iskoreni siromaštvo, kako da dođemo do toga da jedemo čistu hranu, pijemo čistu vodu, imamo obnovljive izvore energije, kako da utičemo na to da imamo mnogo više, da imamo bolji odnos polova u svemu, pa i u nauci, znači kako da imamo više devojčica, devojaka, koje se bave naukom. To su teme kojima ćemo se baviti u sledećih deset godina“, navodi ministarka.

Ističe da predstoji mnogo posla.

“Dostizanje samih ciljeva održivog razvoja je usporilo zbog pandemije i sada taj proces mora da se ubrza. Verovatno neće biti dostignuti 2030. godine, ali nikad nije kasno. To su jako lepi ciljevi koji omogućavaju da ovu planetu i sledećim generacijama ostavimo u mnogo boljem stanju nego što je danas i da zaustavimo neke promene, kao što su klimatske promene, izazvane uticajem čoveka“, navodi Begović.

Prvi preseci očekuju se za tri godine.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike