Somborski umetnici deci – oslikali kocke kaldrme za lečenje male Emili

Od 1873. do 1902. godine sitnom kockom u Somboru popločano je preko 129.000 kv metara. U to vreme, sitnu kocku kojom su bile popločane brojne ulice u zvali su Savremena kaldrma. Somborski umetnici sada su joj dali novu ulogu.

„Došli smo na ideju još letos, da Somborskoj kaldrmi produžimo nekako život kroz te slike, oslikavanje, tako da smo krenuli tu priču. Raznorazni umetnici od slikara, multimedijalnih umetnika, glumaca, ko god je prolazio kroz atelje ‘Žaba’ ostavio je svoj neki trag. Došla je jesen i informacija da je naša sugrađanka Emili Bucalo bolesna, odlučili smo da napravimo aukciju i da sredstva od aukcijalne prodaje budu usmerena na našu sugrađanku Emili Bucalo“, kaže Goran Šujica, multimedijalni umetnik i idejni tvorac. 

Stefan Beronja, glumac, kaže da su dolazili u atelje ‘Žabu’ i oslikavali kaldrmu, ne znajući da će to danas da bude  aukcijska prodaja za lečenje jedne devojčice koja je iz Sombora. „Nadam se da će ova akcija postati model kako će umetnici moći da pomognu najmlađim našim drugarima“, rekao je Beronja. 

Ne zna se tačno koliko je ljudi učestvovalo u oslikavanju kaldrme, ali se zna da je svaki kamen pronašao svog vlasnika i da je u tome pomogla Somborka Mitra Veselinović.

„Ja bih volela da se ovakve humanitarne akcije organizuju više puta godišnje i da svaki put bude neko novo dete kojem ćemo pomoći i da ovakvih stvari suštini, od ničega napravimo nešto i da to sve ode kome je potrebno“, kaže Mitra Veselinović, voditeljka programa.

Za lečenje male Emili je, prodajom svih oslikanih kocki, prikupljeno 80.000 dinara.

(RTS)


Ostavite komentar