Služen pomen žrtvama komunističkog režima u Beogradu

Za svega nekoliko meseci komunisti su streljali više od 59.000 građana Srbije. Toliko ih je popisala Komisija za utvrđivanje tajnih grobnica. Procene su i da je na više od 200 lokacija širom zemlje broj ubijenih i veći. Jedno od mesta egzekucije je i beogradski Lisičji potok.

„Prošlo je skoro 80 godina od zločina koje su oslobodioci počinili za samo nekoliko meseci, oslobodivši života desetine hiljada građana, već postradale od zločina nacističkih okupatora. Komunistički zločini bili su na kućnim pragovima, po dvorištima, poljima, šumama, lisičjim potocima, čak i bez one cinične presude u ime naroda. Zločini su počinjeni u ime patološke mržnje i civilizacijske osvete prema svemu što je bilo vrednije i pametnije“, naveo je akademik Dušan Kovačević.

Na ideji da žrtve komunističkog režima dobiju obeležje, više od deset godina radila je grupa građana, intelektualaca, Udruženje žrtava komunističkog režima i Udruženje „U ime naroda za slobodnu Srbiju“.

„Godinama smo se tu skupljali u jednoj močvari i džungli, radili smo svi zajedno. Evo danas mogu da vam kažem jednu radosnu vest, mislim da ta saglasnost od Ministarstva kulture gotovo da nije stigla ni do Grada. Osim što je gradska komisija 1. decembra prošle godine zvanično ustanovila ovo mesto kao mesto sećanja na nevine žrtve komunističkog terora 1944. i 1945. godine, obavešten sam da je ta odluka dobila i saglasnost Ministarstva kulture“, istakao je istoričar Srđan Cvetković.

Kraljeva česma, u čijoj blizini je spomenik žrtvama, prvobitno je otvorena 1936. u spomen na kralja Aleksandra Prvog. Na tom mestu, u jesen 1944, bez suđenja streljano je nekoliko hiljada Beograđana. Česma je obnovljena ove godine kada je na godišnjicu ubistva kralja Aleksandra Prvog otvoren i Spomen park „Kraljeva česma“.

(RTS)


Ostavite komentar