Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje usvojio Izveštaj REM-a o nadzoru

Poseban osvrt dat je na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Za usvajanje izveštaja je glasalo 10 narodnih poslanika, protiv je bilo šest, dok jedan član odbora nije glasao.

Zamenik predsednika REM-a Milorad Vukašinović izjavio je da TV Pink, TV Hepi i TV Prva ispunjavaju sve zakonske uslove koji su bili neophodni za dobijanje dozvole za emitovanje programa.

Vukašinović je rekao da se kao tema u javnosti pojavljivala teza da televizije ne ispunjavaju uslove iz dobijenih dozvola.

“To nije tačno. U prvom periodu možda i postoje neki manji nedostaci, ali od 1. januara do 31. marta sve po parametrima, većina tih medija u potpunosti ispunjava te uslove. To je za nas veliko olakšanje, jer smo godinama imali razgovore kako doći do tih nivoa”, rekao je Vukašinović.

Kako je rekao, pojedinačno posmatrano, Pink je u smislu zakona ispunio sve zakonske uslove, kao i u smislu žanrova, a TV Hepi isto.

Kada je reč o rijalitijima, Vukašinović kaže “da se senzacije prenose putem drustvenih mreža i zatvorenih kanala“, a štampa u potrazi za tiražima, kaže, “plasira te informacije kroz bombastične naslove koji čak ne odgovaraju sadržaju“.

“Dosta toga je iscenirano u rijalitijma da bi se podigla gledanost”, naveo je Vukašinović.

Kada je reč o pojavljivanju kriminalaca u rijalitima, Vukašinović kaže da nijedan zakon ne uskraćuje građanska prava licima koja su služila kazne.

Izveštaj REM-a samo je jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice, na kojoj će se razmatrati bezbednosna situacija posle masovnih ubistava u Srbiji.

(RTS)