Skraćeni časovi u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u toku vanredni inspekcijski nadzor

Nastava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nastavljena je danas sa skraćenim časovima, bez ocenjivanja, prozivanja i uz prisustvo u školi šest policajaca u svakoj smeni.

Juče je u školi održan sastanak grupe roditelja VII-2, odeljenja u kom se dogodila tragedija 3. maja, sa nekoliko ministara i predstavnikom kabineta predsednice Vlade. Oni su došli u školu sa odgovorima na zahteve roditelja, ali je odloženo saopštavanje za narednu sednicu. Roditelji su ponovili zahtev da se nastava obustavi i školska godina završi zaključno sa 3. majem.

Sastanku, koji je trajao nešto više od dva sata, prisustvovala je ministarka pravde Maja Popović, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, savetnik predsednice Vlade Mladen Bašić, državni sekretar u MUP-u Željko Brkić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Niko od predstavnika Vlade nije želeo pred medije nakon sastanka.

Više od 200 roditelja dece iz „Ribnikara“ pridružilo se inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi te škole i da se radna školska godina okonča sa 3. majem, kada je učenik sedmog razreda ubio devetoro đaka i čuvara te škole.

„Suština inicijative je da školska godina bude odmah prekinuta zaključno sa 3. majem, kao danom kad se dogodio tragičan događaj i od kad ništa više nije normalno i ne može tek tako da se vrati u normalu, nažalost“, kaže  Vojin Šaljić, predstavnik grupe roditelja u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), i jedino rešenje je momentalni prekid nastave i okončanje radne školske godine. Školska godina se na tragičan način završila 3. maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi“, naveli su roditelji u inicijativi.

U OŠ „Vladislav Ribnikar“ je 3. maja u masovnom ubistvu stradalo je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok je jedno dete podleglo povredama nakon 12 dana.

(RTS)