Školarine na ispitu – koji fakulteti će ih povećati od oktobra i zašto

Od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu, koliko ih je najavilo povećanje školarine, prvi je odustao Fakultet političkih nauka, posle protesta studenata.

Margareta Smiljanić iz SKONUS-a kaže da je školarina samo jedan od finansijskih izdataka koji porodica pruža mladoj osobi da bi studirala.

„Ako neko dolazi u drugi grad on mora da obezbedi sebi i smeštaj i hranu, a to je sve nakon korone dosta skuplje i iz tog razloga smatramo da bi fakulteti i njihovi profesori trebali da imaju empatije prema mladima i da utiču na to da školarine ostanu iste kako bi se veliki broj srednjoškolaca odlučio za dalje obrazovanje, upisivanje fakulteta“, rekla je Smiljnićeva.

Na nekim fakultetima su iznenađeni reakcijom na najavu poskupljenja školarina – kažu i da su mnogo veće povećanja bila prethodnih godina. Sada su od 4.000 do 30.000 dinara. Ipak, za neke studijske programe i dvostruko skuplje, u evrima.

Od oktobra šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu planira da poveća školarine na nekim programima. Najviše Ekonomski fakultet, na programu master studija Napredna analitika podataka u biznisu i to sa sadašnjih 114.000 dinara za državljane i 2.100 evra za strance, na 5.000 evra za sve.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kažu da su odluku doneli vodeći računa o materijalnom položaju studenata.

„Odluku je doneo Savet Ekommskog fakulteta i školarina je usklađena za 5,9 procenata, što znači da nema govora o realnom povećanju školarine već je izvršeno samo usklađivanje u kome je ekonomski fakultet čak preuzeo jedan deo tereta na sebe u dogovoru sa studentima“, rekla je Žaklina Stojanović, dekan Ekonomskog fakulteta.

Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici povećava školarine za domaće studente, a, zanimljivo, smanjuje za strance. Od 42 brucoša upisanih 2023. godine, samo pet je samofinansirajućih, i tako je već godinama.

„Ovih 50.000 dinara za samofinansirajuće studente naplaćujemo od 2006. od kada je osnovan fakultet. Znači, od tada nismo podizali cene. Za strane studente do sada je školarina bila 2.300 evra, ali pošto želimo da bude atraktivnije i da studenti dođu iz Karpatskog bazena u Suboticu – mi bismo to smanjili na 1.300 evra“, rekao je prof. dr Sabolč Halaši, prodekan za međunarodnu saradnju Učiteljskog fakulteta u Subotici.

Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost svoje odluke. 

(RTS)