Šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, pomeni u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici

Pomenu u Hramu Svetog Savet prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Najpre su sveštenici u Hramu održali pomen, a zatim su članovi uže Ivanovićeve porodice, premijerka Brnabić i ministar Vučević paljenjem sveća odali počast i time obeležili šest godina od ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Pomenu je, pored Ivanovićeve udovice Milene Popović, Oliverovog sina, prijatelja i brojne rodbine, prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Milena Popović je nakon pomena navela da ni posle punih šest godina ni ona, ali ni bilo ko drugi nemaju odgovor na pitanje zašto je Ivanović ubijen. „Apsolutno sam sigurna u to da ćemo do istine jednog dana doći i da ćemo otkriti ko je tog 16. januara Oliveru oduzeo život“, istakla je Milena Popović.

Pomen i na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici

Na mestu gde je Oliver Ivanović ubijen, ispred sedišta Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ u severnom delu Kosovske Mitrovice, sveće su zapalili njegova supruga Marina, prijatelji, bivši članovi Građanske inicijative, predstavnici opozicionih stranaka i građanskih pokreta u Srbiji.

Dejan Nedeljković, u ime porodice, u društvu supruge Olivera Ivanovića, naveo je da okupljanjem nakon šest godina na mestu ubistva, “podsećaju koliko im sada fali, kada Srbi na Kosovu doživljavaju najgore trenutke od 2000. godine”.

“Nadam se da nećemo biti ovde za 20 godina, ukoliko budemo živeli na Kosovu, sa istim pitanjem – ko je ubio Olivera Ivanovića”, rekao je Nedeljković.

Poslanik u Skupštini Srbije iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ Borislav Novaković rekao je da ubistvo nije tragedija samo za porodicu i Kosovsku Mitrovicu, veći i za ceo srpski narod.

Okupljenima su se obratili i poslanik Srđan Milivojević iz iste koalicije, kao i Savo Manojlović iz pokreta „Kreni-promeni“.

Na mestu gde je ubijen, sveće su zapalili i predstavnici Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, a Ksenija Božović, potpredsednica Inicijative u vreme dok ju je vodio Oliver Ivanović, rekla je da uprkos najavi da suđenje za njegovo ubistvo može da bude  završeno krajem marta i početkom aprila, ne postoji informacija ko je naručio ubistvo, a da je ubica i dalje na slobodi.

„Naša borba traje dugo i mi nećemo prestati da se borimo, jer svi njegovi prijatelji, saradnici, rodbina, na kraju i građani ne samo Kosova i Metohije već i cele Srbije, moraju da saznaju ko je izvršio ovo mučko ubistvo, politički motivisano ubistvo, o čemu smo od prvog dana govorili. Počinioci moraju da odgovaraju pred licem pravde kao i nalogodavci“, navela je Božovićeva.

Šest godina od ubistva Ivanovića

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa, u ranim jutarnjim satima 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sahranjen je 18. januara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ubice i nalogodavci atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Tužilaštvo u Prištini je krajem decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv M. M. zbog navodno više krivičnih dela u slučaju ubistva Ivanovića.

Pred Osnovnim sudom u Prištini od ranije se vodi postupak protiv šestoro optuženih za pomaganje u ubistvu. Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

(RTS)


Ostavite komentar