Sećanje na žrtve NATO bombardovanja nekadašnje kineske ambasade

Na mestu srušene zgrade ambasade na Novom Beogradu i na dan kineskih zadušnica počast poginulim, vence su položili predstavnici ambasade Kine, Vlade Srbije, Grada Beograda i Udruženja novinara Srbije.

Naglasili su da Srbija nikada neće zaboraviti taj strašan događaj u kome su živote izgubili civili koji su obavljali svoj posao. 

„Svi treba da izvuku pouke iz svega ovoga kako ovi zločinci koji su kukavički ubijali žene, decu, novinare – a ovo nije bila linija fronta, nisu imali hrabrosti da siđu na Paštrik i Košare da se bore sa našim borcima, nego su iza leđa ubijali njihovu decu, žene i naše kineske prijatelje. U nedostatku te hrabrosti, služeći se podlostima i koristeći kriminalce od kojih su kasnije napravili kriminalnu državu, naše je da se sećamo, pamtimo i da se molimo bogu za sve koji su izgubili živote“, rekao je Zoran Gajić, ministar sporta.

Kineski narod nikada neće zaboraviti bombardovanje kineske ambasade u Jugoslaviji. Ambasadroka Kine Čen Bo izrazila je zahvalnost pristunima što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine i sećaju tri nastradala kineska novinara.

„Naše zajedničko sećanje na njih odražava ne samo to koliko mi negujemo naše tradicionalno čelično prijateljstvvo, već i naše zajedničke težnje za mirom, za nezavisnom politikom, za međunarodnom pravdom. U današnjoj međuanrodnoj situaciji sve više je potrebno da se pridržavamo principe povelje UN i međunarodnog prava“, kaže ambasadorka Čen Bo. 

Da podsetimo, 7. maja 1999. tokom bombardovanja, medju mnogim objektima sirom nase zemlje, meta je bila i kineska ambasada, na koju je americki bombarder izbacio tri projektila. Nastradalo je troje kineskih novinara, a ranjeno 20 ljudi.

Na mestu bombardovanja postavljena je spomen-ploča simbol prijateljstva dva naroda, a zgrada obnovljena i otvoren Kulturni centar Kine.

(RTS)