SANU: Rezolucija Generalne skupštine UN ne doprinosi pomirenju na Balkanu

Srpska akademija nauka i umetnosti smatra da, usvojena rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ne doprinosi rešavanju bilo kog postojećeg otvorenog pitanja.

Ističe se da ne ostvaruje najvažniji proklamovani cilj – pomirenje na Balkanu.

U saopštenju Izvršnog odbora SANU se naglašava zabrinutost zbog usložavanja situacije u regionu, kao i zbog višestruko negativnih posledica i novih tragičnih podela do kojih nepromišljeni politički potezi i jednostrane inicijative mogu da dovedu.

SANU odlučno odbacije i najoštrije osuđuje sva, bilo eksplicitna ili implicitna, tumačenja rezolucije ili njenog instrumentalizovanja u smislu kolektivne odgovornosti srpskog naroda, Republike Srbije ili Republike Srpske za genocid, navodi se u saopštenju.

„Akademija svesrdno podržava svako iskreno nastojanje da se u ovom delu sveta ostvari trajni mir i održi svima preko potrebna politička i ekonomska stabilnost“, navodi izvršni odbor.

U saopštenju se ističe da narodi regiona treba najviše sami da rade – „i da međusobno blisko sarađujemo zarad bolje zajedničke budućnosti“ piše u saopštenju.

(RTS)