RTS: Neosnovani napad na Jutjub kanale RTS-a šteti autorima i ljubiteljima muzike

Uprkos njihovim pokušajima ucene naši zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji.

Ove agencije su Connect i EMDC Network, koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije-SOKOJ.

RTS je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30 odsto od neto prihoda autorima i 20 odsto interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformi Jutjub i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji Connect nisu isplaćene autorima koje zastupaju.

RTS će u sudskom postupku zaštititi svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju Connect onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Pozivamo sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama Connect i EMDC Network da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana.

U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost.

Kontakt RTS: tel. +381 11 6551201; imejl: [email protected]

Više u videu na linku

(RTS)