RTS na vežbi „Lipovica 2024“ – Žandarmerija u krajnje realnim scenarijima

Kako bi pripadnici Žandarmerije bili sposobni i obučeni da brzo reguju na sve bezbednosne izazove, neophodno je da imaju česta i veoma zahtevna uvežbavanja, sa krajnje realnim scenarijima. Pretpostavka ove vežbe je da su teroristi zauzeli zgradu.

U drugoj fazi, uvežbava se upad u objekat na drugačiji način i eliminacija terorista.

„Ovo je jedna od najrealnijih situacija koja sutra može da se desi, tako da upotreba bojeve municije, ozbiljnost i pristup samom zadatku – to su neke stvari bez kojih sutra u pravoj situaciji nije dobro, ako to ne radimo“, rekao je pukovnik policije Dalibor Otović, pomoćnik komandanta Žandarmerije.

Žandarmerija je stalno prisutna i u Kopnenoj zoni bezbednosti. Na vežbi je prikazano i kako bi se patrola evakuisala u slučaju upadanja u zasedu.

„Glavni zadatak Žandarmerije je borba protiv terorizma, tako se i pripremamo i uvežbavamo. Ima tu i drugih zadataka po javnom redu i miru i asistencija drugim organima u samom Ministarstvu. Ovo što ste videli je prevashodno najbitniji zadatak koji pripadnici Žandarmerije i specijalci izvršavaju“, napominje pukovnik Otović.

Za ministra policije Žandarmerija je jedna od najvažnijih jedinica MUP-a.

„Kvalitet ljudi koji rade u Žandarmeriji, nivo osposobljenosti je na najvišem mogućem stepenu. Ono što zaista moramo da radimo u narednom periodu – to je da sagledamo koje su objektivne potrebe za opremanjem ove jedinice, u skladu sa najnovijim tehnološkim rešenjima. Žandarmerija je jedan od najznačajnijih faktora oslonca ovoga naroda i ove države“, ističe Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova.

Ovu vežbu izveli su pripadnici specijalističke čete Beogradskog odreda Žandarmerije. Pored Beogradskog odreda Žandarmerija ima: Novosadski, Niški i Kraljevački. Svaki od njih poseduje specijalističku četu čiji su pripadnici osposobljeni i obučeni za izvršenje najsloženijih borbenih zadataka.

(RTS)