Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora obeležio 119. godina postojanja Rotari Internacionale

Na poziv guvernera Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandra Radojičića, svečanosti je prisustovao kao poseban gost i aktuelni predsednik Rotari Internacionale Gordon Meklanli. Ova proslava je okupila preko četiri stotine gostiju, članova i prijatelja Rotarija.

Tom događaju su prisustvovali i predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srbije, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, direktor misije Ju-Es-Ejd u Srbiji Tod Endrus, predstavnik EU misije u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, fondacija, biznis klubova i drugih organizacija, javne ličnosti.

Na skupu su bili i predstavnici 19 država među kojima su Grčka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Severne Makedonije.

Predsednik Rotari Inernacionale Gordon Meklanli je zahvalio na toplom gostoprimstvu i istakao da je to jedna velika međunarodna organizacija sa 1,4 miliona članova u 140 zemalja sveta i „svojim delovanjem čini da svet postane bolje mesto za život“.

Meklanli je rekao da prvi put boravi u Srbiji kako bi se uverio u način funkcionisanja ovdašnjih Rotari klubova i kako realizuju svoje humanitarne projekte, posebno one u lokalnim zajednicama, gde treba da poboljšaju život ljudi.

„Kroz svojih osam avenija delovanja bavimo se održavanjem mira u svetu i rešavanjem konflikata, zdravljem majki i dece, obezbeđivanjem čiste vode, opismenjavanjem, ekonomskim razvojem lokalnih zajednica, prevencijom i sprečavanjem bolesti i ekologijom“, naveo je Meklanli.

Istakao je da je ove godine poseban fokus na mentalno zdravlje. „Prepoznali smo da je metalno zdravlje u svetu pred izazovima i da treba unaprediti institucije za negu metalnog zdravlja,“, dodao je Meklanali.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić je naglasio da najveći broj projekata usmeren na obrazovanje mladih, međunarodnu saradnju i promociju mira, kao i na zdravstvenu prvenciju.

„Stalni fokus će biti i na mentalnom zdravlju, osnaživanju žena, kao i na podršci jednakosti različitosti i inkluziji. To svakako dodatno osvetljava naš rotarijanski put i obavezuje na savestan, odgovoran i požrtvovan rad koji će uvek biti usmeren ka stvaranju pravih vrednosti i pružanja pomoći tamo gde je potrebna, jer vreme u kome živimo je vrlo izazovno“, rekao je Radojičić.

Meklanli je tokom svoje posete Srbiji bio gost na takmičenju u programiranju i upravljanju dronovima u OŠ „Miloš Crnjanski“ u Beogradu, prisustvovao utakmici košarkaše u kolicima između Crvene Zvezde i Sofije Balkana.

Predsednik Rotari Internacionale imao je sastanak i u Ministrastvu spoljnih poslova i bio gost u Belom dvoru gde se upoznao se sa istorijom, zaostavštinom i kulturnim nasleđem Srbije.

Meklanli je otvorio i izložbu pod nazivom „Rotarijanci – društvena elita u Srbiji (1928-1941.)“ u Muzeju knjige i putovanja na Banjici.

Bio je gost i RTS-a gde je govorio o radu Rotari kluba u svetu i utiscima o poseti Rotari Distriktu Srbija i Crna Gora.

(RTS)


Ostavite komentar