Roditelji dece iz VIII2 u „Ribnikaru“ traže ukidanje odluke o formiranju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra

Roditelji preživele i ranjene dece naveli su u saopštenju da su „otrežnjeni i zgroženi“ ponašanjem Vlade Srbije koja selektivno primenjuje mere u vezi sa obeležavanjem i sećanjem na tragičan događaj u „Ribnikaru“, kao i činjenicom da je „ne interesuju preživela deca, niti više od hiljadu žive dece“ koja pohađaju OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Naveli su da do sada nisu ispunjeni najosnovniji zahtevi u vezi sa izmenom/dopunom zakona koje bi regulisao da se ovakvi ili slični događaji više ne ponavljaju i/ili da budu adekvatno sankcionisani, ali pre svega u cilju njihove prevencije.

Kroz zadatke Radne grupe i Multidisciplinarnog tima, kako su ocenili, ne prepoznaju se osnovne potrebe preživele/ranjene dece, ali i ostale dece, nastavnika i roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi takođe žrtve tragičnog događaja.

Ocenjeno je i da je Odluka Vlade očigledno duži vremenski period pripremana i čuvana u strogoj tajnosti od učitelja, nastavnika, uprave Škole i svih roditelja đaka.

Roditelji su ocenili i da Odluka o izuzimanju iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcele 5053 KO Vračar u celosti, nema pravnog osnova.

„Donosilac Odluke se nije pozvao ni na jedan propis po osnovu kog je doneo takvu odluku, a što je bio u zakonskoj obavezi“, naveli su roditelji, napominjući da je pritom reč o odluci vlade koja je u tehničkom mandatu, te može vršiti samo tekuće poslove, a ne može predlagati zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev u posebno navedenim slučajevima.

Između ostalog, roditelji zameraju Vladi to što Odlukom nije predviđeno učešće nijednog predstavnika roditelja preživele/ranjene dece u planiranoj radnoj grupi ili multidisciplinarnom timu.

Takođe, nije predviđeno učešće nijednog nastavnika škole, niti jednog člana Radne grupe formirane 5. maja, niti članova tima koji su direktno učestvovali i pružali psihološku podršku roditeljima ubijene dece, preživeloj deci i njihovim roditeljima, kao i svim đacima i roditeljima, nastavnicima i učiteljima, što rade i dan danas.

Odlukom Vlade nije predviđeno ni učešće vladike Ilariona, bivšeg učenika „Ribnikara“, koji je služio na svim sahranama i pomenima stradaloj deci, naveli su roditelji učenika VIII2, koji su saopštenje prosledili i Vladi Srbije.

Roditelji su naglasili i da je ograđuju od bilo kakvog učešća njihove dece i njih samih „u realizaciji svih njihovih planova i aktivnosti, uključujući sve buduće komemoracije, manifestacije i pomene“.

(RTS)


Ostavite komentar