Risić: Spisak Diane Budisavljević otkriva identitet 5.800 srpske dece, od ponedeljka javno dostupan

Dejan Ristić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da su Diana Budisavljević i njeni saradnici tokom humanitarne akcije tokom Drugog svetskog rata spasili oko 12 hiljada dece, kao i da je Muzej žrtava genocida došao do spiska sa imenima 5.800 spasene srpske dece.

„Spisak je autentičan. Potiče iz druge polovine 1942. godine. Nastao je u Zavodu za gluvonemu decu u Zagrebu. Prvorazredno je važan istorijski izvor, za koji se smatralo da je nestao i da je uništen. Sadrži sve podatke dece – njihovo ime i prezime, kao i oca i majke, mesto i datum rođenja, mesto logora, kao i sve podatke o hrvatskim usvojiteljima“, priča Ristić.

„Emotivne poruke sugrađana“

Prema njegovim rečima, deca koja su još uvek živa i tragaju za svojim stvarnim identitetom i potomcima, možda mogu da ponude mogućnost da to saznaju.

„Nakon što je juče predstavljen spisak, javio se veliki broj građana imejlom i preko Fejsbuk stranice Muzeja žrtava genocida. Poruke su emotivne i dirljive. To su deca u unici onih za koje se smatra da su preživeli i nalaze se na spisku. I elektronski ćemo odgovarati na zahteve sugrađana“, kaže Ristić.

Naglašava da je će spisak od ponedeljka biti javnosti dostupan u Muzeju žrtava genocida, kao i da će se potruditi da bude i javno izložen.

„Jasenovac epicentar genocida nad Srbima“

U spomen području Dornjoj gradini sutra će biti obeležen Dan sećanja na žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac uz direktan prenos, od 11 časova na Prvom programu RTS. „Jasenovac je stvarni i simbolički epicentar genocida počinjenog nad Srbima nad teritoriji NDH tokom Drugog svetskog rata“, ističe Ristić.

Muzej žrtava genocida je uoči svog dana, juče predstavio šta je sve lane uradio – sedam izložbi, četiri predstavljene u evropskim prestonicama, 14 publikacija, više od 100 obrazovnih programa namenjenog deci i studentima u Srbiji i regionu. „Prioritet nam je prinovljavanje zbirki i fondova Muzeja“, zaključuje direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

(RTS)