RGZ: Cene stanova u prvom kvartalu veće za 13,62 odsto nego pre godinu dana

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova su u prvom tromesečju neznatno manje porasle u odnosu na kraj prošle godine, a zabeležen je i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova, navodi RGZ. 

Ovoj promeni, prema oceni RGZ, doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima, sa 21 odsto u četvrtom tromesečju 2022. na 18 odsto prodatih stanova u prvom tromesečju ove godine, što je posledica rasta kamatnih stopa.

Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine cene stanova su porasle u Vojvodini za 14,89 odsto, Beogradu za 13,27 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 11,24 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najveći rast cena zabeležen je u Južnoj i Istočnoj Srbije i iznosio je 15,74 odsto.

Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 10,48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je starogradnja imala veći međugodišnji rast, i on je iznosio 15,4 odsto.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija, navode iz RGZ i dodaju da prema dostupnim podacima, veliki broj država već krajem prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike