Restitucija i imovinska prava – ko štiti interese privatnih vlasnika u Evropi i Srbiji

Međunarodna unija vlasnika imovine sastoji se od 31 organizacije iz 28 država.

Unija funkcioniše u Belgiji, zemlji koja nikada nije oduzimala privatnu imovinu, osim Jevrejima tokom delovanja okupacionih vlasti u Drugom svetskom ratu.

Sa sedištem u Briselu, organizacija zastupa članove u nekoliko institucija Evropske unije (EU). 

Prestonica evropskih institucija je u državi čuvenoj po pivu i čokoladi prepoznata i po zgradama starim nekoliko vekova.

O tome svedoče zapisane godine izgradnje, a potporne šipke i zaštitna stakla drže u životu stare briselske zgrade.

Čuva se javna svojina, ali i zagorava da se na isti način tretira i privatno vlasništvo.

Generalna sekretarka UIPI-ja Emanuel Kouz kaže za RTS da je imovina osnovno pravo građana u demokratiji i san najvećeg broja građana.

„Privatna svojina je manje ili više garantovana u većem broju evropskih zemalja. Ukoliko želite da kupite, rentirate, zadržite ili renovirate imovinu, najveći izazov je što postoji mnogo pravila i standarda koje valja poštovati“, kaže Kouz.

Problemi u Nemačkoj – restitucija, energetska efikasnost, kontrola cene zakupa

Nemački ogranak udruženja, Unija privatnih vlasnika Nemačke, predstavlja skoro 930.000 članova. Generalna sekretarka ogranka Inka Mari ističe za RTS da, osim vlasnika kuća i stanova, predstavljaju i vlasnike privatnih zemljišta.

„Osim vraćanja oduzete imovine, bavimo se i pitanjima energetske efikasnosti, kontrolom cene zakupa, održavanjem i obnavljanjem zgrada… Shodno novim standardima i visinama poreza na imovinu“, ističe Mari.

Situacija u Srbiji

Unija vlasnika imovine navodi da je tokom prethodnih sto godina zastupala više od od pet miliona privatnih vlasnika 25 miliona stanova širom Evrope, među kojima se nalaze i klijenti iz Srbije.

Predsednik Mreže za restituciju Srbije Mile Antić ističe da je privatna imovina pitanje kojim građani apsolutno moraju da se bave.

„Mi se najviše možemo pohvaliti u stvaranju svesti kod građana da imovina, ne samo u Srbiji nego i drugim zemljama, ne podrazumeva samo privilegiju već u mnogo većoj meri i obavezu da se održava, uvećava i donosi opšte dobro, ali kroz poreze“, kaže Antić.

Međunarodna unija vlasnika imovine osnovana je 1923. godine u Parizu. Opstala je i za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, ali i u komunističkim režimima, iako mnogo imovine nije.

Između ostalog, UIPI i dalje pomaže pojedincima da oduzeto vrate kroz ogranke udruženja širom Evrope. 

(RTS)


Ostavite komentar