Raspisan javni poziv za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima, na leto pozivi za građane

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Hndanović pozvala je lokalne zajednice da i ove godine zajedno sa Ministarstvom izdvoje sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima, saopšteno je iz Ministarstva.

„Obezbedili smo dovoljno sredstava dok je interesovanje građana za subvencije veoma veliko”, rekla je ministarka i dodala da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 29. aprila i da Ministarstvo očekuje da će gradovi i opštine koji potpišu ugovore, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte, kao i pozive za građane.

Đedović Handanović je podsetila da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

„Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje”, rekla je ministarka.

Ona je ukazala da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva.

„U tom slučaju Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugruženije građane koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto”, rekla je ministarka.

Dodala je da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirane područja, kao i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće Ministarstva i do 70 odsto.

Đedović Handanović je podsetila da je energetska sanacija domaćinstava, ali i stambenih i javnih objekata, jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, i da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva od strane države.

„Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti čime mogu da ostvare uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto”, rekla je ministarka.

(RTS)