Rasni psi na meti prevaranata – ljubimci u očima zakona samo pokretna imovina

Psi se najčešće kradu ispred prodavnica ili iz dvorišta. Nije retkost da lopovi prate psa i vlasnika, proučavaju njihove navike.

„Obično ih ti ljudi maze, kad sreću vlasnike u šetnji. Mi vlasnici uopšte ne obraćamo pažnju ko nam prilazi, svi mislimo došao je da pomazi psa, sviđa mu se pas. Dosta njih to radi baš iz tog razloga da bi lakše prišli psu, tipovali su ga i to rade da bi olakšali sebi posao, uzmu psa i spakuju ga u auto“, rekla je aktivista za prava životinja Jelena Jevtović.

Psi se kradu kako bi se iznudio novac za otkup. Poznato je da vlasnici najčešće ne pitaju koliko, važno je samo da im ljubimac bude vraćen.

„Kada se ponudi nagrada, da će neko ko vidi psa ili vrati ga dobiti neku nagradu, pas se misteriozno pojavi. Dok se ta nagrada ne ponudi nigde se niko ne javlja, skoro je baš bio jedan slučaj gde je devojka tražila psa dva ili tri meseca. Psa nigde nije bilo, ponudila je nagradu i posle dva-tri dana javio se neki čovek koji je rekao evo našao sam juče psa. Ona nije ulazila u detalje, bitno da je pas vraćen kući, nije ulazila u to da li je on njega stvarno našao ili nije“, istakla je Jevtovićeva.

Najčešće se ne može sa sigurnišću tvrditi da je pas ukraden, pa se zato oglasi sa slikom nestalog ljubimca i ponuđenom nagradom, lepe po parkovima, a oglašavaju se i na društvenim mrežama.

„Onda jave tom vlasniku i kažu da su pronašli psa, kažu da su ga vodili kod veterinara, bio je nešto bolestan itd, onda izvuku novac vlasnicima“, rekao je veterinar Vladimir Terzin.

Najčešće se kradu male rase, francuski buldozi, maltezeri, pudle, čivave, pomeranci. Važno je da je pas čipovan, jer se čip može očitati samo kod ovlašćenih veterinara.

„Ako pas nestane i ako ga ne nađu tih pola sata ili sat, ako nije tu negde u kraju, da odmah odu kod svog veterinara da po broju čipa napiše u bazi podataka da je pas nestao i da se pas traži. Tako da svaki veterinar koji to otvori može odmah da vidi da je pas nestao, pa i ako ga dovede neko drugi da može da reaguje“, naveo je Terzić.

Krađa psa je krivično delo, jer oni se u našem zakonu tretiraju kao pokretna imovina. Međutim, ako kućni ljubimac vredi manje od 5.000 dinara, to se smatra sitnom krađom i policija nije dužna da pokreće postupak. Tada vlasnik na sudu može da pokrene privatnu tužbu.

(RTS)