Raška slavi Milunku Savić, najodlikovaniju ženu u istoriji ratova

Spomenik Milunki Savić gotovo 40 godina stoji nad rekom Jošanicom kao putokaz kakvi treba da budemo. Neophodno je istražiti i dopuniti istoriju ne samo Milunke Savić, već svih heroina Velikog rata.

“Nismo dovoljno tu temu, kada su u pitanju žene u celini, obradili. Treba mnogo truda da se posvetimo ženama u Velikom Ratu”, kaže dr Vidoje Golubović, književnik i naučni saradnik.

Osnovci i srednjoškolci opštine Raška ponosni su kada govore o Milunki Savić. Njeno ime asocira ih na požrtvovanost, junaštvo, hrabrost, sigurnost i vernost svom narodu.

Tokom manifestacije predstavljene su dve knjige, odigrane tri predstave i prikazana izložba o heroinama Velikog rata.

Poslednjeg dana, nakon parastosa poginulim Soluncima, održana je šetnja Stazom Milunke Savić. Pet posetilaca odlučilo je da stazu dugu osam kilometara istrči.

“Zainteresovani smo za to i da vidimo koliko je naporno. Da vidimo koliko se trudila Milunka Savić za sve nas”, kaže Nemanja Gvozdenović iz Jošaničke banje.

Kustoskinja Centra za kulturu “Gradac” Danijela Matović kaže da svake godine na manifestaciju dolaze i rođaci Milunke Savić.

“Tako da od njih svašta čujemo i svašta novo naučimo i upoznamo Milunku na neki novi način”, navodi Matović.

Jedina je žena sa dva ordena Legije časti i Ratnim krstom Francuske. Nosila je i najviše ordenje Srbije prošlog veka. Najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, odškolovala je i podigla više od tridesetoro dece.

(RTS)


Ostavite komentar