Radovi na brzoj pruzi Beograd–Budimpešta stigli do centra Subotice: Šta očekuju Subotičani sem brzine

Radovi na 108 kilometara dvokolosečne pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom, pre mesec dana stigli su i do centra Subotice. Zbog rekonstrukcije železničkog nadvožnjaka, početkom jula će biti zatvorena saobraćajna žila kucavica, ulica Maksima Gorkog koja spaja dva dela grada.

„Od šest nadvožnjaka koji se rade na teritoriji Subotice, pet je u završnoj fazi. Mi nećemo zatvoriti nadvožnjak u Maksima Gorkog, pre nego što pustimo u rad nadvožnjak u Bajnatskoj ulici, da bi ljudi imali alternativu. Što se tiče nadvožnjaka u Maksima Gorkog, plan je da on bude završen do 22. decembra“, navodi Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Od Beograda do Subotice brzom prugom za sat i 12 minuta

Nadležni apeluju na građane da imaju strpljenja dok teku radovi, jer će za dve godine, brzom prugom, stizati do Beograda za sat i 12 minuta.

„Moramo imati puno strpljenja da se pruga završi i da dobijemo svi ono što smo odavno želeli i zaslužili“, navodi jedan od anketiranih građana Subotice.

Njegova sugrađanka ocenjuje da će brza pruga Subotica-Beograd doneti mnogo gradu Subotici, ali i građanima olakšati funkcionisanje svakodnevnog života.

„Kao što smo videli, izgradnja pruge Novi Sad – Beograd je donela puno tim gradovima, tako da će i pruga Subotica-Beograd doneti mnogo gradu Subotici“.

Lokalna samouprava pruža punu logističku podršku kineskom konzorcijumu, izvođaču radova, jer ovaj projekat smatra istorijskom šansom za grad Suboticu.

„Pored brzog protoka ljudi, roba i usluga, tu će se osnažiti geostrateški značaj grada Subotice, postaćemo mnogo privlačniji za domaće i strane investicije“, kaže Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Od Beograda do Budimpešte vozom za manje od tri sata

Da bi se izbeglo dugotrajno stajanje na granici, sa mađarskom stranom je dogovoreno da pasoška i carinska kontrola budu u železničkim stanicama.

„Kada neko uđe u voz u Subotici, nema više stajanja na granici. Na sličan način rešavamo voz na pruzi Subotica-Segedin koji bi putnici trebalo da krenu da koriste u oktobru ove godine“, kaže Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radovi na mađarskoj strani treba da budu završeni do sredine 2025.godine, tako da će se već za dve godine, kako se očekuje, od Beograda do Budimpešte vozom stizati za manje od tri sata.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike