Radojević Škodrić: Četvrtina pacijenata na listama čekanja želi da bude preusmerena u druge ustanove

Neki su čekali godinama, a neki su na listi čekanja za operaciju kuka ili kolena bili i duže od decenije.  U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za te intervencije je blizu 15.000 građana. Program preusmeravanja pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu omogućio je kraće čekanje na neophodne operacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je gostujući u Dnevniku da je u cilju rešavanja liste čenjanja za operacije kuka i kolena RFZO je uputio dopis svim građanima koji su na listama čekanja duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

„Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od 1.300 pacijenata koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija“, navela je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, neki pacijenti se još nisu izjasnili, a neki su se izjasnili da žele da ostanu u bolnicama u kojima su, a novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

„Za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna, napravljen je plan – 300 pacijenata je već preusmereno, a ostalih 1.000 će biti preusmereno do kraja godine“, rekla je i dodala da će oni biti preusmereni u 31 ustanovu, a za sve pacijente obezbeđene su proteze i lekovi.

Napomenula je da se hitni pacijenti zbrinjavaju bez čekanja, a svi operisani imaju pravo na rehabilitaciju od 21 dan o trošku države.

Pojasnila je da je „of lejbl“ terapija podrazumeva terapiju za bolest  za koju nije registovan lek ili kategoriju za koju nije registrovan , ali postoje naučni i stručni dokazi da je efikasan, dozvoljena je „of lejbl“ primena za maligne bolesti, transplataciju i neke autoimune bolesti. Napomenula je da je „of lejbl“ terapija ne samo kod nas nego u svim zemljama strogo kontrolisana, ali da do sada nije stigao nijedan zahtev, ali se očekuju već ove nedelji zahtevi, pošto su upućene instrukcije.

„Piše se o nestašicama lekova u Evrpi. Nestašice koje se dešavaju su posledica više faktora, posledice posle pandemije na zalihe lekova, smanjeni kapacitet proizvodnje, poremećaja kada su u pitanju aktivne supstance, povećane cene energenata i transporta. Naše tržište je jedno od najboljih u smislu snabdevanja“, istakla je Radojević Škodrić.

Naše domaća proizvodnje obezbedila aktivne supstance, vodimo računa o roku i alternativnim tržištima.

Govoreći o VTO, rekla je da su je 1.122 žene javile, odobreno je 410 zahteva, 135 je ušlo u proceduru, 54 su završene, a od toga 11 je potvrđenih trudnoća.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike