Radna grupa za uvođenje Amber alerta, kako će građani biti obaveštavani o nestaloj deci

Državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić je istakao da je ministarstvo izradilo Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, kako je ukazao, počeo je rad na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti.

Stevandić je precizirao da bi građani o nestanku maloletnog lica, prema do sada dogovorenim kriterijumima, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio-emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Državni sekretar je još jednom podvukao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovoga procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem i zahvalio se svim članovima radne grupe na dosadašnjem zalaganju.

U sastavu radne grupe za uvođenje sistema „Pronađi me!“, koju je februara ove godine, formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predstavnici su više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike