Put do svake kuće olakšaće život uz administrativnu liniju, značila bi i neka trafika, prodavnica, pumpa

Meštani Merdara više ne moraju da plaćaju taksi prevoz da bi otišli u trideset kilometara udaljenu Kuršumliju kod lekara, jer su nedavno dobili kombi prevoz. Sada ih obilaze i gerontološke sestre koje brinu o potrebama starih. Prevoz i novi asfaltni put, kažu, oživeće taj kraj.

„To je za nas penzionere i za ovaj kraj sreća, hvala do neba. Samo da nas je više. Em put, em biće i voz, imamo i ulično svetlo“, kaže Marina Brković iz sela Merdare.

U susednoj Rači počela je sa radom i fabrika „Jumko“. Sve im, kažu, treba, a koristilo bi i prolaznicima da se otvore trafika, benzinska pumpa i drugi prodajni objekti.

„Od kako je država realizovala izgradnju puta, narod je zadovoljan, meštani uz liniju sa KiM ostali su na svojim ognjištima“, kaže Gojko Stefanović, predsednik Mesne zajednice Merdare.

U obližnjoj Prevetici ostala su dva domaćinstva. U jednom je mladi bračni par Veljović sa dvoje dece.

„Put je urađen do moje kuće od pre jedno tri meseca i dosta je život bolji, bez puta nema života. Imam sedam krava umatičenih, neku junad, kokoške, svinje, ovce, sve što treba jednom seljaku za život“, kaže Veljko Veljković iz sela Prevetica.

„Ima dosta obaveza oko dece, u kući, oko stoke. Prodajemo sir, kajmak, mleko“, kaže Jelena Veljoviž iz Prevetice.

U Matarovi 45 meštana

U Matarovi od poljoprivrede živi osmočlana porodica Kujović. Njihovo imanje se nalazi uz samu administrativnu liniju, uz Podujevo. Do sada im je ukradeno šest krava, i kažu – nikom ništa, nema nadoknade.

„Tražim od države da ono što sam izgubio da mi ako hoće vrate, da bi moj sin mogao da opstane ovde“, kaže Miloš Kujović iz sela Matarova.

Milorad Kujović navodi da u Matarovi ima 45 meštana i da žive od poljoprivrede i stočarstva. 

A iza linije u Podujevu i Repi do 1999. godine živeli su Vitorovići. Sa devet članova porodice morali su da odu bez ičega u Kuršumliju.

„Od cele porodice Vitorović ostalo nam je dvadeset hektara zemlje. To je sve porušeno, uništeno, imovinu koriste njih četvoro“, kaže Lazar Vitorović iz Repe. 

„Pisali smo i tužbu, koju su nam overili, imamo pečat Podujeva, overili su i vratili nam nazad“, kaže Milomirka Vitošević iz Repe.

Uz ogroman trud i rad Vitorovići su se skućili posle mnogo godina, uz pomoć rođaka i prijatelja kod kojih su dugo živeli bez nadoknade, ali zemlju nisu prodali Albancima.

(RTS)


Ostavite komentar