Prvi podsticajni fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom – posao po meri za hiljadu nezaposlenih Kragujevčana

Ni diploma Ekonomskog faluteta nije pomogla Marijanu Jovanoviću da dođe do posla. Veliki trud i naporan rad koji je slabovodi Kragujevčanin uložio u sticanje diplome, pretvorili su se u 15 godina čekanja na tržištu rada.

„Radio sam samo u Okružnoj organizaciji Saveza slepih Srbije Kragujevac, u okviru javnih radova. Niko od poslodavaca nije hteo da me zaposli“, kaže Jovanović.

Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi oko 356.000 osoba sa invaliditetom, od kojih oko 11.000 traži posao. Firme ih i dalje nerado zapošljavaju, uglavnom zbog raznih predrasuda.

„Veliki broj osoba sa invaliditetom ima sjajnih ideja i mogu da započnu svoj biznis i da na adekvatan način organizuju svoje radno vreme, ali nekad za to nedostaje adekvatnih sredstava“, objašnjava programska direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević.

Prvi podsticajni fond u Srbiji, u čijoj kasi je više od dva miliona dinara, omogućiće da oko 1.000 nezaposlenih osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, brže dođe do posla.

„Beskamatne pozajmice i vraćanje sredstava u naredne tri godine. Na taj način je omogućeno da i sledeće godine nove osobe apliciraju u Fond i dobiju podršku“, kaže direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel.

„A druga što ćemo dati podršku finansijsku kompanijama odnosno poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom“, ističe zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Da li će to biti 3.500 ili 7.000 dolara, zavisiće od kvaliteta i potreba posla i kriterijuma koje treba da ispune.

„U praksi to znači da ćemo mi biti odgovorni da raspisujemo javni poziv, da biramo klijente, pomažući im naravno da na adekvatan način pripreme aplikaciju“, kaže direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Pored podsticaja države, i Grad Kragujevac raznim merama iz lokalne kase pruža podršku osobama sa invaliditetom. Rezultat – za šest godina, za trećinu smanjen broj nezaposlenih.

(RTS)