Protest poljoprivrednika iz Bavaništa, traže da se ispune svi zahtevi

Udruženja poljoprivrednika najavila su za danas proteste u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na „otvorene i konstruktivne razgovore“ danas od 11 sati.

Poljoprivrednici u Bavaništu istakli su transparente „Uzalud smo svet zadobili ako smo zemlju izgubili“, „Mladi farmeri bez budućnosti“.

Jovan Jovanov iz udruženja „Složni Pidikanci“ izjavio je za Fonet da su zahtevi iz 2022. godine i 2023. godine delimično ispunjeni.

„Zahtevamo ispunjenje svih zahteva koje je Vlada Srbije potpisala u maju ove godine“, rekao je Jovanov i dodao da današnja blokada nema nikakve veze sa politikom, već isključivo sa ugroženošću egizistencije svih poljoprivrednika.

Jovanov je naglasio da će protesti trajati do potpunog ispunjenja svih potpisanih zahteva.

U centru sela policije zaustavlja i kontroliše sve traktore koji krenu na protest.

Poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Traže i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

(RTS)


Ostavite komentar