Promena zakona potrebna radi povratka stomatologa u domove zdravlja

Govoreći o povratku stomatologa u domove zdravlja u Srbiji, ministarka zdravlja Danica Grujičić je izjavila da će besplatna stomatološka usluga podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i ugrađivanje implanta.

Ona je za Tanjug rekla da se mora promeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o osiguranju i pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti, kako bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.

„O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Velika zahvalnost mojim kolegama sa stomatoloških fakulteta i velika zahvalnost članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju“, rekla je Grujičićeva.

Ministarka kaže da je u planu da se i privatna stomatološka praksa uvuče u sistem, ali dodaje da je neophodno prvo prikupiti tačne podatke šta oni rade kako bi se imao uvid u bolesti i intervencije.

„Lekar da ide pacijentu, a ne pacijent lekaru“

Govoreći o dodatnim prioritetima na kojima će Ministarstvo zdravlja raditi u narednom periodu, Grujičićeva je navela da se trenutno radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima, sa ciljem da lekar ide ka pacijentu, a ne ide da pacijent dolazi lekaru.

„Moramo razviti primarnu zdravstvenu zaštitu, velika molba mojim mlađim kolegama da se odluče za primarnu zdravstvenu zaštitu, jer moramo promeniti i način specijalizacije lekara opšte prakse. Oni moraju biti obučeni da rade sa ultrazvukom, sa rentgenom, moraju da budu obučeni za rad sa mašinama za biohemiju, zato što se iz kapi krvi može dobiti 20 analiza, kao i EKG-om“, naglasila je ministarka i dodala da ukoliko se lekar opšte prakse dobro opremi, on može završiti 85 odsto posla.

Prema njenim rečima, na mestima gde je veliki broj sela, a mali broj ljudi, Ministarstvo će ići na uvođenje pokretnih ambulanti kako bi se obišli svi stariji ljudi i kako bi im bila pružena zdravstvena pomoć.

(RTS)


Ostavite komentar