Prikaz predatog oružja u Duvaništu, do jutros prikupljeno 13.500 komada naoružanja

U pratnji ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i pripadnika MUP-a Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Duvaništu, nedaleko od Smedereva, prikazu neregistrovanog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koje su od 8. maja građani predali policijskim stanicama.

Vučić je potvrdio da je država odlučna da sprovede svoju odluku i da će građanima do 8. juna biti omogućeno da bez posledica predaju svo neprijavljeno oružje, municiju i eksplozivne naprave, ali posle tog roka, prema rečima predsednika, biće primenjene represivne mere za držanje neprijavljenog oružja i municije.

Vučić je saopštio da je do jutros prikupljeno oko 13.500 komada različitog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, od toga oko 1.750 ručnih granata, bombi i zolja.

„Ponosan sam na ovu akciju i rezultate i to je nešto što smo obećali građanima Srbije, to je potrebno, važno zbog veće sigurnosti građana Srbije“, istakao je Vučić.

Istakao je da je prikupljen veliki broj automatskih pušaka, uglavnom sa preklopnim kundakom, kao i snajperske puške, mitraljezi i drugo oružje, dodajući da je važno da takve stvari završe u rukama države, a ne da zavisimo od toga hoće li neki pojedinac da ih zloupotrebi.

„Moramo to da uradimo i merama da dejstvujemo snažno, posle tragedija koje su nas pogodile, da bismo obezbedili sigurnost i bezbednost za naše ljude“, naglasio je Vučić.

Pohvalio je rad uprava u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Novom Sadu. „Beograd je takođe prikupio veliki broj cevi, ali i ove tri uprave su prikupile veliki broj oružja“, rekao je Vučić.

Pozvao je još jednom sve građane da do 8. juna predaju i nelegalno i legalno oružje i naglasio da do tog perioda mogu bez sankcija da predaju nelegalno oružje, a da će posle država da reaguje represivno i da će kazne biti ogromne.

„Nikome se ne isplati da kod sebe drži nelegalno oružje. Vi to čak ne bacate, mi to dajemo u Zastavu Kragujevac da bismo dobili neke nove puške. Oni koriste delove i razne stvari od toga da bi napravili novo oružje i time se naoružava naša policija, naša vojska, tako da znate da niste uništili nešto što je potrebno za odbranu zemlje, naprotiv – doprineli ste odbrani zemlje, ali ste smanjili rizik za bezbednost i sigirnost naše dece“, rekao je Vučić.

(RTS)