Prihvatilište za decu Beograda otvoreno 24 časa – za 66 godina zbrinulo više od 71.000 dece

Prihvatilište za decu Beograda zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz Beograda, pa i cele Srbije koja se zateknu na teritoriji Beograda, uzrasta od 7 do 18 godina, među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca u uličnoj situaciji.

Danijela Stajković navodi za RTS da se starosna granica kojoj je potrebna pomoć značajno spustila.

„Deca koja su svom okruženju ugrožena, gde je boravak, rast, razvoj došao u pitanje, jesu deca koja najčešće sada trebaju našu uslugu“, ukazuje Stajkovićeva.

Prijem korisnika, dodaje, obavlja se 24 časa dnevno tokom cele kalendarske godine.

„Ovo je mesto koje je 24 sata dostupno za svu decu koja su u kriznim i neodložnim intervencijama“, navodi direktorka Prihvatilišta za decu Beograda.

Tokom višedecenijskog rada u Prihvatilištu susretalla se sa različitim situacijama, a prema njenim rečima najstrašnije je kada imate povređeno dete koje je užasno zanemareno, zlostavljeno zapostavljeno od strane onih koji su trebali da ga najviše vole i da brinu o njemu.

„Kada vidite njegove suze i emociju koju ono i dalje oseća prema njima. Vi tada morate to da podržite jer porodica je kakva god da je njihova i treba je negde ostaviti kao nešto što je koren njegovog postojanja. Ali njihove suze, njihov bol i sve ono što su oni prošli ostavlja dubok trag svima nama i jedno iskustvo da kada vam dođe dete ono što je najvažnije jeste osmeh i prilika da mu date mogućnost da bude dete“, ukazuje Stajkovićeva.

Prostorni kapacitet kojim Prihvatilište, uključuje 16 spavaćih soba za decu, odvojene prostorije za dnevni boravak, radioničarski rad, individualne tretmane, a poseduje i biblioteku sa informatičkom radionicom.

„Sa prelaskom ovde mi smo stvarno mislili da su svi naši problemi prošli i da neće biti toliko profesionalnih izazova. Nažalost godine koje su iza nas su pokazale da smo mi baš u pravom trenutku prešli ovde kada je naišla korona, kada je potreba za sklanjanjem dece iz rizičnih situacija porasla i mi smo se sreli sa ozbiljnim i profesionalnim i ljudskim prosto izazovima gde ste morali u ovom prostoru da napravite kompromise i da napravite mesto za svako dete čak i ono koje nije u skladu sa nekim pravilima koje naša licenca podržava ali znate kako, kada je dete ugroženo mi smo tu i dostupni 24 časa“, poručila je Stajkovićeva.

(RTS)


Ostavite komentar