Prepolovljene liste čekanja za magnetnu rezonancu – nova platforma za zakazivanja ubrzaće preglede

Platforma je jutros proradila u zdravstvenim ustanovama u Beogradu koje imaju magnetnu rezonancu. Narednih meseci će i širom zemlje. Na taj pregled do sada se čekalo i do nekoliko meseci, u zavisnosti od ustanove. Ubuduće će se znati koliko je ko tačno uradio, a na svakom aparatu za 12 sati moguća su 24 pregleda, izračunala je resorna ministarka

Direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović kaže da se u toj ustanovi dnevno obavi oko 20 pregleda.

Navodi da očekuje da taj broj ostane isti ali i da se definišu prioritetna stanja. „Ona stanja koja nisu u prioritetu, mogu da se čekaju drugi put. Time bi se rasteretili prioriteti koji čekaju u celoj Srbiji“, naglašava Stojanović.

Ko su najodgovorniji

Ukoliko se desi da pacijent iz nekog razloga čeka, resorna ministarka Danica Grujičić napominje da obavezno piše njenom kabinetu.

„Za to što nisu u stanju da obezbede bolesniku adekvatno snimanje i dijagnostiku direktno će biti odgovorni direktori klinika i načelnici radioloških službi“, naglašava Grujčićeva.

Na osnovu platforme i jedinstvenog zakazivanja, biće moguće i upućivanje pacijenta u drugu ustanovu, koja ima slobodan termin. Najavljuju, taj sistem biće primenjen i za ostale preglede.

(RTS)


Ostavite komentar