Prepolovljen broj oglasa za posao u IT sektoru, koji su razlozi

Prethodnu godinu je obeležila visoka tražnja za IT stručnjacima i brzim rastom industrije.

Marko Vučetić sa sajta Helovord rekao je da se nije očekivalo da će rekordna godina 2022. pokazati svoje nedostatke u poslednjem kvartalu.

„Razlog za podatak od 50 odsto manje oglasa u odnosu na isti period prošle godine je i rat u Ukrajini, ali i trendovi u svetu. Na svetskom tržištu je bilo mnogo otkaza, kod nas nije bilo toliko“, kaže Vučetić.

Prema njegovim rečima, najtraženiji stručnjači su oni sa iskustvom od 3 do 5 godina, a podaci pokazuju da je 15 odsto oglasa namenjeno za juniore.

„Poslodavci traže one sa iskustvom od 3 do 5 godina jer je lakše doći do njih nego do seniora. Najtraženija pozicija je softver diveloper koja je i najplaćenija“, istakao je Vučetić.

Napominje da za ovaj period nema još podataka o prosečnoj plati i podsetio je da je poznato da je u avgustu prosečna plata bila 1.600 evro u IT sektoru, a najviša upisana 8.500 evra.

Kada je reč o prisustvu žena u ovoj oblasti, kaže da IT kompanije vode računa o balansu, i da to daje razultat, pa je sve više prijavljenih kandidatkinja.

(RTS)