Preminuo Nikola Mirkov, dugogodišnji direktor RTS-a

Nikola Mirkov je rođen u Beogradu 1947. godine. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta počeo je da radi u Radio Beogradu – najpre kao novinar, a potom kao urednik „Novosti dana“, „Dnevnika“ i „Radioskopa“.

Istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu.

Za urednika „Programa 202“ izabran je 1979. godine, a tri godine kasnije prešao je na televiziju na mesto urednika Zabavno-rekreativnog programa.

Ubrzo se vratio Radio Beogradu i bio njegov direktor sve do 1991. godine. Tada je sa nekoliko najbližih saradnika smenjen iz političkih razloga i prinuđen da napusti RTS, a ubrzo i zemlju zbog pritisaka i progona.

Nakon tri godine, vratio se u zemlju i radio kao slobodni novinar u „Medija centru“.

Za slovenački list Delo pisao je prikaze najznačajnijih domaćih knjiga. U julu 2001. nakon devet godina vratio se u RTS na mesto urednika Kulturno-umetničkog programa. Godine 2006. prvi put je izabran za direktora Televizije Beograd.

Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a izabran je u oktobru 2013. godine, nakon smrti Aleksandra Tijanića. Vodio je našu kuću do maja 2015. godine, kada je za novog direktora izabran Dragan Bujošević.

(RTS)


Ostavite komentar