Preminuo muzički urednik Radio Beograda Dimitrije Mikan Obradović

Dimitrije Mikan Obradović preminuo je u 84-oj godini.

Počeo je da radi u Radio Brogradu 1969. godine kao muzički urednik na Drugom, a kasnije na Prvom programu.

Svoju struku etnomuzikologa i kompozitora iskoristio je na najbolji način pri stvaranju i realizovanju muzičkih emisija na radiju.

Svojim tematskim sadržajem i muzikom nastale su čuvene i rado slušane emisije – “Selo veselo”, “Autobus u pola šest”, “Dragovanje”, “Riznica” i druge, a bio je i prvi muzički urednik emisije “Od zlata jabuka” Radio Beograda 2.

Obradovićeve emisije snimane uživo iz gradova i sela Srbije učvršćivale su karakter radija kao medija kulture.

Za ediciju “Zapisano u vremenu” u izdanju PGP RTS uredio je tri trostruka kompakt diska o Vlastimiru Pavloviću Carevcu, Kseniji Cicvarić i Radojki Živković.

Za sva ova izdanja priredio je etnomuzikološke studije koje su na stručan način prikazale folkornu baštinu našeg naroda, kao i široko polje kulturnog značenja Radio Beograda i Radio-televizije Srbije kao celine.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj višedecenijski rad, među kojima su “Siringa”, nagrada za najuspelije ostvarenje muzičkih ansambala i solista, nagrada svih radio-stanica Jugoslavije za špicu emisije “Autobus u pola šest” i nagrada za projekat muzičke radionice RTB “Čovek i zvuk”.

Impresivan je i kompozitorski rad Dimitrija Obradovića. Sa svojim orkestrom i pevačima snimio je veliki broj pesama i kola, koje su nagrađene srebrnim, zlatnim i dijamantskim pločama.

Pisao je i muziku za decu, a ploča “Al’ je lep ovaj svet“ na stihove Jovana Jovanovića Zmaja i u izvođenju dečijeg horskog ansambla “Kolibri” osvojila je gran pri svih radio-stanica Jugoslavije, dok su sve pesme sa ovog albuma ušle u obaveznu muzičku literaturu osnovnih škola.

Dugo godina je sarađivao sa Biljom Krstić i orkestrom “Bistrik” i tako je nastalo 10 izvanrednih vokalnih ostvarenja, zasnovanih prvenstveno na njegovom proučavanju i analiziranju tonskih nizova iz kojih potiču napevi ili textovi.

Mikan Obradović nosilac je dve nagrade Saveza kompozitora Srbije za horsku muziku “Stevan Stojanović Mokranjac”. Status istaknutog umetnika i Estradna nagrada Srbije koju je dobio 1999. godine, potvrda su visokih vrednosti njegovog etnomuzikološkog i kompozitorskog rada i značaja za nacionalnu muzičku kulturu.

Sahrana Mikana Obradovića biće obavljena u subotu 24. februara na Novom Bežanijskom groblju u Beogradu u 11.45.

(RTS)