Preminuo javni tužilac Aleksandar Mladenović

Rođen je 13.01.1970. godine u Beogradu, srednju školu je završio u Sjedinjenim Američkim državama, a zatim Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Praksu i znanje je sticao kao pripravnik i saradnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, dok je na funkciju zamenika javnog tužioca stupio 15.12.2001. godine u Petom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu, koju je nastavio od 01.01.2010. godine u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu obavljao je javnotužilačku funkciju od 01.02.2023. godine, u koje tužilaštvo je i izabran početkom 2024. godine na konkursu. Govorio je više stranih jezika.

Aleksandar je kao javni tužilac bio profesionalan, stručan, elokventan i posvećen tužilačkom poslu, ali je pre svega bio posvećen ćerki Iskri koju je neizmerno voleo i svojoj porodici. Njegova svestranost, interesovanje i poznavanje različitih sfera života izdvajali su ga od drugih i kreirali njegovu specifičnu pozitivnu energiju koja će nam svima nedostajati.

Bio je dobar prijatelj i kolega koji je svojim radom davao drugačiji pristup tužilačkoj profesiji od uobičajenog. Svojim idejama i znanjem, kako u samom poslu, preko međusobnih ljudkih odnosa, do večite i nikada završene borbe za bolji status tužilaštva i zaposlenih, on je uvek davao svoj pun doprinos.

Imao je razumevanja za lične i poslovne probleme i uvek je bio spreman da sasluša i predloži najbolje rešenje. Nesebično je delio savete i prenosio znanje svojim saradnicima i pripravnicima koji su uvek isticali da su „Acini učenici“.

Acinim neočekivanim odlaskom Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je izgubilo odličnog javnog tužioca i velikog čoveka, nesebičnog borca za pravdu, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem kolektivu, kao i u celoj tužilačkoj organizaciji.

Mi, zaposleni u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, zahvalni smo što smo ga poznavali i među nama imali jednog tako dobrog čoveka, oštroumnog i posvećenog tužioca, koga nikada nećemo zaboraviti.

Kolektiv

Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu

(RTS)