Premijerka i ministar Mali sa penzionerima o uslovima života najstarijih i načinu povećanja penzija

Na sastanku u Vladi Srbije, kojem je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, Ana Brnabić je rekla da podržava ideju koju su izneli predstavnici penzionera o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica.

Premijerka je zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade Srbije koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je na sva povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata, da je Švajcarska formula plus dala očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod ispod 50 odsto prosečne plate.

„Idemo ka tome da prosečna penzija bude 450 evra do kraja 2025. godine“, naglasio je ministar finansija.

Ministar je dodao da se nastavlja sa brigom o najstarijim sugrađanima između ostalog uvođenjem penzionerske kartice, koja će zvanično biti promovisana 1. oktobra.

Predstavnici penzionera poručili su premijerki Brnabić da su zadovoljni onim što je do sada učinjeno za tu populaciju, da je pokazana briga i zaustavljeno urušavanje penzija, a da istovremeno imaju razumevanja za sve teškoće koje država ima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Penzioneri su državotvorni ljudi i veruju u svoju državu, istakli su na sastanku na kojem je dogovoreno da će ovakvi razgovori biti nastavljeni.

Kako je juče navedeno iz Udruženja sindikata penzionera Srbije, sastanak je sazvala premijerka Ana Brnabić na zahtev penzionerskih udruženja koja su nezadovoljna sve težim uslovima za život najstarijih.

Savez penzionera na današnjem sastanku predstavljali su – predsednik Andreja Savić, predsednik Udruženje sindikata penzionera Srbije Milan Grujić predsednik Udruženje penzionera Srbije „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike