Predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“: Najbitnije je da pobedimo strahove, tugu ćemo još dugo pobeđivati

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević, u ime učenika, roditelja i nastavnika, kaže da su još uvek daleko od normalnog.

„Još uvek je sve to bolno i blizu, još uvek postoji doza straha, ali najbitnije je da polako vraćamo decu tamo gde i treba da budu – u školu i da velika većina te dece to rado prihvata i polako se vraća u neki normalan život“, ističe Đorđević.

Naglašava da je psihološka podrška ključna u ovom trenutku i kaže da se u školi trenutno odvijaju dve vrste aktivnosti.

„Jedna vrsta aktivnosti je u učionici, gde deca razgovaraju sa svojim učiteljicama i učiteljima u mlađim razredima ili sa razrednim starešinama i ostalim predmetnim profesorima u starijim razredima. Tu su razne teme, od samog slučaja, što je u početku bila najčešća tema, pa do raznih životnih svakodnevnih tema“, objašnjava Đorđević.

Kaže da se u drugom delu aktivnosti, koje vode pedagozi i psiholozi, pojedinačno i grupno priča sa decom.

„Stručnjaci prate potrebe te dece, prate strahove i ono što deca iznose. Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da pobedimo strahove. Tugu ćemo pobeđivati još dugo i sigurno nikada u potpunosti nećemo zaboraviti ono što se desilo. Treba pamtiti da se ne bi ponovilo“, ističe Đorđević.

Kaže da je u povremenom kontaktu sa pojedinim roditeljima stradale dece, ali da postoje ljudi iz škole koji su bili bliži sa njima i koji su u stalnom kontaktu.

„Pre svega, kontaktirani su kada je organizacija komemoracije u pitanju. Neki od tih roditelja imaju mlađu decu u školi, tako da ostaju u kontaktu sa školom. Neki su, verovali ili ne, bili na roditeljskim sastancima kod svoje mlađe dece. Jednostavno, sve je to život“, kaže Đorđević.

Ističe da ne postoji zvanična odluka o tome kada će početi nastava, već je ideja da se deca prate i da nastavnici i učitelji osete trenutak kada deca to požele.

„Što se tiče dece iz odeljenja mog deteta, oni su već poželeli da od ponedeljka krenu sa nastavom. Verovatno će sa nekim predmetima i krenuti od ponedeljka. Naravno, to neće biti klasična nastava – kontrolne vežbe i ocenjivanje, ali će razgovori polako krenuti u pravcu gradiva“, objašnjava Đorđević.

Ističe da će u nekim odeljenjima to biti pre, u nekim kasnije, ali da ne postoji zvanični stav.

Đorđević kaže da mu sve ovo lično jako teško pada, ali da je silom prilika previše u medijima i previše zauzet, pa ne stiže duboko da razmišlja. „Kada dođe noć, onda se sve vrati“, ističe Đorđević.

Kaže da se njegova ćerka bori i trudi i da koriste pomoć psihologa. „Iz dana u dan je bolje“, naglašava Đorđević.

Savet roditelja je uputio sedam zahteva državi. U međuvremenu je već zatvoren ulaz u školu na kojem se tragedija desila, obezbeđena je stručna pomoć, a iz Vlade Srbije su na sastanku sa roditeljima obećali da će svi zahtevi biti ispunjeni.

Uskoro opširnije…

(RTS)