Prajd marš u centru Beograda

Ovogodišnja Prajd šetnja održaće se pod sloganom „Nismo ni blizu“, a okupljanje učesnika počinje od 16 sati u parku Manjež.

Prajd šetnja počeće u 17 sati i kretaće se sledećom rutom: Nemanjina (ulaz u Park Manjež kod raskrsnice Nemanjine i Resavske) – Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Nikole Pašića – Narodna skupština – Kneza Miloša – Nemanjina – Park Manjež.

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić rekao je ranije da su neki od životnih problema sa kojima se LGBT zajednica suočava u proteklom periodu rešavani, ističući da se, između ostalog, stiglo i do izrade zakona o istopolnim partnerstvima. Međutim, taj zakon je kasnije skinut sa dnevnog reda.

„Nekako se došlo do toga da opet nismo ni blizu. Opet smo se vratili korak unazad ili smo zastali“, rekao je Miletić u Beogradskoj hronici.

Jedan od načina da se javnosti skrene pažnja na to jeste i šetnja, odnosno Prajd marš, koji svake godine nailazi na negodovanje u delu javnosti.

„Marš je neki oblik iskazivanja protesta, s jedne strane. Način da se poveća vidljivost. Ja danas sedim u TV emisiji upravo povodom Prajda. Dakle, svi ti medijski nastupi i ta vidljivost LGBT zajednice je nekako baš oko Prajda. Prajd postiže svoj efekat, iako postoji jedna kontroverza u jednom delu društva”, rekao je Miletić.

Tokom ove „Nedelje ponosa“, koja se sutra završava, organizovani su pozorišni festival, izložbe, panel diskusije, debate, žurke.

Zbog Prajda, ali i drugih manifestacija u gradu, brojne su izmene u trasama gradskih saobraćajnih linija.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike