Poziv za program „Moja prva plata“ produžen za još nedelju dana

Program „Moja prva plata“ traje devet meseci, nema zasnivanja radnog odnosa. Država je za one sa završenom srednjom školom obezbedila mesečnu nadoknadu od 28.000 dinara, a oni sa fakultetom dobijaće 6.000 dinara više.

Za program Moja prva plata, prošle godine se prijavila i Anja Krasovac. Nekoliko meseci po diplomiranju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ušla je u fabrički krug kompanije u njenom rodnom Šapcu.

Bez radnog iskustva ali sa prosečnom ocenom 9.20 očekivala je mnogo, i od sebe i od poslodavca.

„Ja jesam iskoristila svoju šansu, nakon završenog fakulteta prošle godine u julu, imala sam priliku da posao dobijem već u decembru te iste godine, nakon toga sam imala stručnu praksu od devet meseci a odmah nakon toga je usledio ugovor kako bih ostala u kompaniji „Eliksir grup“, to je bio moj prvi izbor“, kaže ekonomista u preduzeću „Eliksir Zorka” u Šapcu Anja Krasavac.

Dok je cilj mladih koji se prijavljuju za ovaj program, da uz pokrivene osnovne mesečne troškove steknu prva poslovna iskustva i veštine, poslodavci će pokušati da podmlade kadar i da ga obuče u skladu sa svojim potrebama.

Generalni direktor preduzeća „Eliksir Zorka” Stefan Komazec kaže da je njihov cilj kao poslodavca koji se nalazi u fazi razvoja da dođu do kvalitetnog, mladog i perspektivnog kadra, anapominje da je njihovo iskustvo sa ovim programom je izuzetno dobro.

„Mi smo u proteklih nekoliko godina tražili 40 pozicija da popunimo preko ovog programa, odobreno nam je 36, a ono što nam je najvažnije i ono što najviše govori o uspehu ovog programa je da smo mi od 36 ljudi, mi smo 30 i nakon završetka programa zaposlili u našoj kompaniji“, rekao j Komazec.

Nekoliko dana posle prijave kandidata počeće izbor poslodavaca i njihovo povezivanje sa potencijalnim radnicima. Inače, ovo je četvrta godina programa. A do sada je bilo uključeno oko 11.000 preduzeća i oko 25.000 mladih.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije rekla je da je oko 44 posto dobilo zaposlenje.

„Nisu svi ostali u kompanijijama u kojima su sticali prva svoja radna iskustva neki su prosto iskoristili ovu svoju prilku da upoznaju i ostvare kontakte i sa drugim privrednim subjektima i otišli su i u neke druge firme“, kaže Kovačevićeva.

Gotovo da nema privredene grane u kojoj se ne traži radnik više. Dve trećine onih koji su započeli praksu kroz program Moja prva plata ima srednju stručnu spremu.

„Do sada imamo oko pet i po hiljada poslodavaca koji su aplicirali i koji su iskazali tražnju za 14.000 nezaposlenih lica, odnosno koji su oglasili 10.000 pozicija. Poslodavci najviše traže lica iz oblasti administracije, trgovine, ugostiteljstva ali i mašinstva, medicine“, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Zakonodavac je poslodavcima ostavio mogućnost da povećaju iznos novčane nadoknade za kandidate na praksi.

Maksimalno u visini iznosa koji je država obezbedila. Do sada je tu mogućnost da nagrade i zadrže mlade iskoristilo 10 odsto prijavljenih kompanija. Devedeset odsto preduzeća prijavljenih za program dolazi iz privatnog sektora.

(RTS)


Ostavite komentar