Poverenik: U hakerskom napadu na EPS nisu ugroženi podaci građana

Milan Marinović, uoči konferencije povodom Dana zaštite podataka o ličnosti, rekao je da  će ako dobiju informaciju da su podaci o ličnosti građana zbog hakerskog napada na EPS ugroženi, reagovati  u skladu sa zakonom.

„Kada smo od EPS-a obavešteni da su pretrpeli hakerski napad i da je došlo do povrede podataka, u svom saopštenju su naveli da nas obaveštavaju ‘opreza radi’ o tom napadu jer ne znaju da li su napadnuti i ugroženi podaci o ličnosti“, rekao je Marinović, odgovarajući na pitanje novinara.

„Nadzor još traje“

Istakao je da su odmah pokrenuli takozvane  predistražne radnje, te da su prikupili što su više mogli podataka, kao i da su nakon toga poslali svoja ovlašćena lica da izvrše inspekcijski nadzor u EPS-u.

„Bili su na licu mesta čak u dva navrata, međutim, nadzor još uvek traje, nije okončan zbog toga što želimo da sačekamo kraj podizanja sistema, odnosno vraćanja servera u funkciju. To rade polako, proveravaju šta je sve napadnuto do sada“, rekao je Marinović. 

Istakao je da prema podacima kojima raspolažu, još uvek nemaju informaciju da su ugroženi i podaci o ličnosti građana.

„Ukoliko budemo dobili takvu informaciju ili došli do tog saznanja, reagovaćemo u skladu sa zakonom. Po okončanju inspekcijskog nadzora, o tome ćemo blagovremeno obavestiti javnost“, naglasio je Marinović.

(RTS)


Ostavite komentar