Poverenica: Podizati svest poslodavaca o rodnoj ravnopravnosti prema regulativama EU

Brankica Janković je na panel diskusiji na temu: „Promene pišu priču: Uspesi, izazovi i budućnost žena u poslovnom okruženju“, koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji, kazala da što pre moraju biti prevaziđene predrasude da žene ne mogu biti dobri rukovodioci i biznis lideri. 

To je, naglasila je, bitno da bi ekonomija mogla da ostvari značajan rast. 

„Podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju da bi unapređenje rodne ravnopravnosti 2050. godine, dovelo do povećanja BDP Evropske Unije po glavi stanovnika za 6,1 do 9,6 odsto što, kako je naglašeno, iznosi 1,95 do 3,15 biliona evra“, rekla je Jankovićeva. 

„Potreban angažman društva“

Prema njenim rečima, promene su kompleksne i sastoje se od procesa koji imaju svoju dinamiku, a na koje mogu uticati brojni faktori, među kojima su i nedavno usvojena direktiva EU, razvoj veštačke inteligencije i povećan broj žena u STEM naukama, ali i razmišljanje i delovanje ljudi koji te promene treba da iznesu. 

Jankovićeva je naglasila da samo direktive i zakoni nisu dovoljni da dovedu do željene promene, već je za to potreban odlučan i širok angažman celog društva.

Učesnici današnjeg panela su se  složili i da je pitanje rodne ravnopravnosti suštinski povezano sa prevazilažnjem predrasuda u praksi, ekonomskim i društvenim statusom i  da je to ključno za jačanje ekonomije svake pojedinačne države. 

(RTS)


Ostavite komentar